Στοιχεία – σοκ: «Εκρηξη» χρεών και κατασχέσεων μήνα με τον μήνα

Διογκώνονται μήνα με τον μήνα τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την Εφορία ενώ τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ έχουν πάρει «φωτιά» επιβάλλοντας με ρυθμό «πολυβόλου» κατασχέσεις για την είσπραξη των οφειλών. Το ίδιο σκηνικό καταγράφεται και στα ασφαλιστικά ταμεία.

 Από την αρχή του έτους τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία άγγιξαν τα 3,3 δισ. ευρώ ενώ μόνο τον Μάρτιο έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 658 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα επιβλήθηκαν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 50.399 οφειλέτες. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, συνολικά 889.455 φορολογούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις και κατά μέσο όρο κάθε εργάσιμη μέρα διατάσσονται 800 νέες κατασχέσεις.

Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.623.306 οφειλέτες ενώ, σύμφωνα με το μνημόνιο, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 925.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Τα κατασχετήρια μπορεί να φθάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς στις τράπεζες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οφειλετών γυρίζουν πίσω με μηδενικές εισπράξεις αφού στους λογαριασμούς δεν υπάρχουν καταθέσεις ή προστατεύονται από το ακατάσχετο. Για «άσφαιρες» κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κάνει λόγο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι είναι αλήθεια πως «μεγάλος αριθμός κατασχέσεων είναι άσφαιρος γιατί είμαστε τυφλοί, δεν ξέρουμε πού έχει κάποιος λογαριασμό και τι υπόλοιπο έχει στον λογαριασμό του». Για τον λόγο αυτόν είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών για να περιοριστεί ο αριθμός των κατασχέσεων χωρίς όμως να χαθεί η εισπραξιμότητα.

«Εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο ο οποίος προβλέπει το ακατάσχετο και κάνουμε προτεραιοποίηση στα χρέη, έχουμε ένα προφίλ είσπραξης» τόνισε και υπενθύμισε ότι ηλεκτρονικές κατασχέσεις δεν εκτελούνται για χρέη έως 500 ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων σε τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών αλλά και των ρυθμίσεων που «τρέχουν» κατάφερε στο πρώτο τρίμηνο του έτους να εισπράξει 879 εκατ. ευρώ από τα παλαιά χρέη και ακόμη 361 εκατ. ευρώ από τις νέες οφειλές. Ο στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων: 3.974.364 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Τον Μάρτιο ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 77.906 άτομα.

Πάνω από ένας στους δύο οφειλέτες (ποσοστό 54,8%) είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.

Τον Μάρτιο επιβλήθηκαν 16.406 νέες κατασχέσεις ενώ συνολικά στο πρώτο τρίμηνο έγιναν 50.399.

Αναγκαστικά μέτρα
Αύξηση παρατηρείται και στα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Εφόσον καταργήθηκε το φράγμα των 5.000 ευρώ όπως και αυτό της παλαιότητας, το «σαφάρι» εντατικοποιείται και το πρώτο 3μηνο του 2017 εστάλησαν 269.913 «ραβασάκια» σε οφειλέτες προειδοποιώντας πως αν δεν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν εντός 20ημέρου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο φέτος ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατασχετήρια κ.ά.) για οφειλές 2,28 δισ. ευρώ.