Η συμπεριφορά στο μικροσκόπιο- L’ amour est aveugle – Ο έρως χρόνια δεν κοιτά…

 

Η κλινική ψυχολόγος και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα, γράφει για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τις σχέσεις των αντρών με κατά πολύ μεγαλύτερές τους γυναίκες

*Έλσα Μπάρδα – Κλινικός Ψυχολόγος – Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς

Ο έρωτας είναι παγίδα της φύσης, η γλώσσα της λογικής του είναι άγνωστη… Είναι απρόβλεπτος, χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις, είναι η αλήθεια της στιγμής, είναι εχθρός της ντροπής και είναι «τυφλός» σε στερεότυπα, όπως η διαφορά ηλικίας… Τι γίνεται όμως  στις περιπτώσεις όπου μικρότεροι ηλικιακά άνδρες προτιμούν εκ πεποιθήσεως κατά πολλά έτη μεγαλύτερες γυναίκες;

Αυτό που με ελκύει στην κατά μία δεκαετία μεγαλύτερη σύντροφό μου, είναι ότι με διεκδικεί με κάθε κόστος… Νιώθω το απόλυτο αντικείμενο του πάθους της… Είμαι η προτεραιότητά της…. Αυτή έκανε την πρώτη κίνηση… Με κολακεύει που έχει εμπειρία στην ζωή, έχει κάνει χιλιόμετρα… Οι κοπέλες της ηλικίας μου είναι ρηχές και αναζητούν διαρκώς την προσοχή. Εκείνη ξέρει τι θέλει, ξέρει πού και πώς το θέλει… Είναι απελευθερωμένη από ταμπού και λιγότερο εγωίστρια στο κρεβάτι… Κυρίως, όμως, είναι ανεξάρτητη οικονομικά…. Και δεν νιώθω εγκλωβισμένος στα πλαίσια δέσμευσης… Ζω την απόλυτη μαγεία του έρωτα! -Ανώνυμος

L’ amour est aveugle – Ο έρως χρόνια δεν κοιτά

Μελέτη από το Åbo Akademi University στη Φινλανδία σε δείγμα 2.655 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 50 ετών έδειξε ότι οι νέοι άνδρες έλκονται από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ, αντίθετα, οι μεγαλύτεροι άνδρες προτιμούν τις πολύ μικρότερες ηλικιακά γυναίκες…

Η σεξουαλική επιθυμία για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (δέκα χρόνια και άνω) δεν βασίζεται εξ ολοκλήρου στην σεξουαλική έλξη, αλλά και σε ψυχολογικές ανάγκες. 

Παιδική ηλικία: Ένας άνδρας με ελλιπή φροντίδα (ανεκπλήρωτες ανάγκες) από τη μητέρα του είναι πιθανόν να έλκεται από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Υποσυνείδητα, θεωρεί ότι η μεγαλύτερη γυναίκα μπορεί να του δώσει την αγάπη που στερήθηκε ως παιδί. Στον αντίποδα, o άνδρας που υπήρξε καλομαθημένο παιδί, θα αναπτύξει την ανάγκη να αναζητά υπερβολική φροντίδα και από την σύντροφό του…

Αύξηση της αυτοεκτίμησής τους: Η ώριμη γυναίκα έχει συνήθως περιορισμένες επιλογές και, ως εκ τούτου, είναι πιο αφοσιωμένη στον άνδρα. Αυτό το είδος της αφοσίωσης ενισχύει την αυτοεκτίμηση του εν λόγω άνδρα, δεδομένου ότι η γυναίκα που είναι μαζί του, τον εξιδανικεύει με προσοχή.

Για να αισθάνονται ανώτεροι: Ορισμένοι άνδρες κατ’ επιλογή αναζητούν πιο ώριμες ηλιακά γυναίκες με υψηλό social status, ώστε να ισχυροποιείται το «εγώ» τους.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Είναι κολακευτικό να σε διεκδικούν: Μια μεγαλύτερη γυναίκα συνήθως δεν περιμένει από τον άνδρα να κάνει την πρώτη κίνηση -π.χ. «ποιος θα στείλει πρώτος sms»- ούτε μετρά στα πόσα ραντεβού θα υποκύψει στο φλερτ… Δεν υπάρχουν τα «πρέπει» και τα «μη», που ενδεχομένως κουράζουν. Μια μεγαλύτερη γυναίκα που «μετρά»… χιλιόμετρα εμπειρίας, ξέρει πώς να διεκδικήσει με στενό μαρκάρισμα τον άνδρα που θέλει… Γνωρίζει πως να τον κολακεύσει… Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο. Αντίθετα, μια γυναίκα ώριμη ηλικιακά, αλλά άπειρη, με λιγοστές σχέσεις στο ιστορικό της, μπορεί να είναι το ίδιο διστακτική με μια κοπέλα μικρότερης ηλικίας…

Ζήλεια: Στην αρχή της σχέσης η μεγαλύτερη γυναίκα δεν πρόκειται να εκδηλώσει ζήλεια, καθώς γνωρίζει εμπειρικά ότι κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε τον σύντροφό της. Από την άλλη, το τοπίο είναι «θολό», επομένως η ελευθερία που δίνει στον άνδρα, παράλληλα ωφελεί και εκείνη. Εάν η σχέση εξελιχθεί σοβαρά δεν υπάρχει υποσχετική ότι θα συνεχίσει με τους ίδιους κανόνες. Θα συμπεριφερόταν όπως κάθε γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας που είναι σε μια σχέση -π.χ. θα ζήλευε, θα διεκδικούσε την αγάπη, την αποκλειστικότητα και μελλοντικά… επίσημη δέσμευση και -γιατί όχι;- γάμο.

Οι μεγαλύτερες γυναίκες δεν έχουν ανασφάλειες: Το αν μια γυναίκα πιστεύει στον εαυτό της είναι θέμα προσωπικότητας και όχι ηλικίας.

Λέει λιγότερα «όχι»: Απαλλαγμένη από τον φόβο της ελεύθερης έκφρασης, αρνείται να «φυλακίζεται» στα ίδια ταμπού, που ενδεχομένως είχε προ 20ετίας…..

Οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι ανεξάρτητες: Η οικονομική ανεξαρτησία είναι ένα μεγάλο ατού, καθώς απαλλάσσει από τα προαπαιτούμενα!

Η μεγαλύτερη γυναίκα είναι «σχολείο»: Μια έμπειρη γυναίκα έχει να σου μάθει πράγματα… Αλίμονο όμως αν πέσεις σε κακή δασκάλα, όπως ο Christian Grey του «Fifty Shades of Grey».

Σεξουαλική φαντασίωση: Οι άνδρες είναι πιο ανοιχτοί από τις γυναίκες στις εμπειρίες και ειδικά για τους νεότερους, το να κατακτήσουν μια μεγαλύτερη γυναίκα, αποτελεί μέρος φαντασίωσης.

Δεν έχει απαιτήσεις: Ως προς το θέμα της δέσμευσης, πιθανόν να μην έχει τις ίδιες απαιτήσεις όπως μια νεότερη κοπέλα -π.χ. μια γυναίκα στα 50 δεν θα έχει τις ίδιες απαιτήσεις από έναν 40χρονο, συγκριτικά με μια γυναίκα στα 30. Εάν η γυναίκα είναι ολοκληρωμένη -και πιο συγκεκριμένα, έχει στο ιστορικό της γάμο και παιδιά- είναι πιθανό να μην επιδιώξει επισημοποίηση. Αν όμως η μεγαλύτερη γυναίκα είναι ελεύθερη, ίσως η σχέση να αποτελεί την τελευταία της ευκαιρία…

Δεν γαντζώνεται πάνω σου: Συνήθως μια γυναίκα 45 και άνω έχει τον δικό της κοινωνικό κύκλο.

Στα 20 σου χρόνια βασιλεύει η επιθυμία, στα 30 το πνεύμα, στα 40 η ευθυκρισία -Βενιαμίν Φραγκλίνος

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό Psychology of Women Quarterly, έδειξε ότι οι γυναίκες που συνάπτουν σχέση με άνδρες κατά δέκα ή περισσότερα έτη μικρότερούς τους, αντλούν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την σχέση τους, συγκριτικά με γυναίκες συνομήλικες ή μικρότερες από τον σύντροφό τους. Σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, η επιλογή ενός νεοτέρου συντρόφου διασφαλίζει μελλοντική φροντίδα σωματικά και συναισθηματικά.

Ο έρωτας ανήκει σε εκείνους που δέχονται να φτάσουν στα άκρα για χάρη του -Τομ Ρόμπινς

Το αν έχει μέλλον μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας και το πόσο θα κρατήσει εξαρτάται από την σχέση του ζευγαριού. Σαφώς και ο έρωτας δεν χωρά σε στερεότυπα, όπως οι ηλικίες. Άλλωστε, η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Όμως, ένα μεγάλο ηλικιακό χάσμα μεταξύ του ζευγαριού συνοδεύεται από συνέπειες… της επιλογής τους.

– Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
– email. elsabardapsychologist@hotmail.com

*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.