1824: Σαν σήμερα ο Ιμπραήμ πασάς φθάνει με τη στρατιά του στη Σούδα της Κρήτης, καθ’ οδόν προς την Πελοπόννησο.

Στις 23 Νοεμβρίου 1824, ο Ιμπραήμ έφτασε με τη στρατιά του στη Σούδα της Κρήτης, καθ΄οδόν προς την Πελοπόννησο, για να καταπνίξει την επανάσταση σε μια φάση που η Ελλάδα σπαρασσόταν -για ακόμη μια φορά- από εμφύλιο πόλεμο.

 

Ο Ιμπραήμ ήταν αντιβασιλιάς της Αιγύπτου και γιος του ηγεμόνα της χώρας Μωχάμετ Άλι. Το 1824 ο σουλτάνος ήρθε σε συμφωνία με τον Μοχάμετ Άλι, στον οποίο υποσχέθηκε να δώσει την Κρήτη και την Πελοπόννησο, αν εκείνος κατάφερνε καταστείλει την ελληνική επανάσταση.

Στις 23 Νοεμβρίου 1824, ο αιγυπτιακός στρατός έφτασε στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά και με μοναδική αγριότητα κατάφερε να καταπνίξει  την επανάσταση στην Κρήτη. Στη συνέχεια κατέστρεψε την Κάσο και τα Ψαρά.

Το Φεβρουάριο του 1825, αποβιβάστηκε στο Μοριά και συγκεκριμένα στη Μεθώνη με 10.000 άνδρες σπέρνοντας την  καταστροφή στην Πελοπόννησο.

Στις 7 Απριλίου νίκησε τις ελληνικές δυνάμεις στο χωριό Κρεμμύδι Μεσσηνίας, διέταξε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και στις 11 Ιουνίου κατέλαβε την Τριπολιτσά.

Κατόρθωσε να καταστείλει την επανάσταση σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, με εξαίρεση τη Μάνη,  το Ναύπλιο και κάποιους άλλους μικρούς θύλακες αντίστασης.

Το Δεκέμβριο του 1825 δυνάμεις του αποβιβάστηκαν στη Στερεά Ελλάδα και μετείχαν στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Η κυριαρχία του στην Πελοπόννησο κλονίστηκε μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Στις 8 Οκτωβρίου 1827, μετά την άρνησή Ιμπραήμ να δεχτεί τις προτάσεις των ξένων δυνάμεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης, οι στόλοι της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας σύντριψαν τον αιγυπτιακό στόλο. Ο Ιμπραήμ έφυγε, τελικά, από  την Πελοπόννησο τον Σεπτέμβριο του 1828.

matrix24.gr