Χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες για βασιλική, γευστική απόλαυση

 

 

«Καλήν ημέραν άρχοντες…»

 

 Της Ρίκης Ματαλλιωτάκη

Τα Χριστούγεννα,  η ωραιότερη γιορτή του χρόνου, η γιορτή που μας κάνει όλους να αισθανόμαστε παιδιά και, έστω κατά τη διάρκεια τους,  να ανακαλύπτουμε  που και που τις κρυμμένες ή χαμένες ευαισθησίες μας, είναι πλέον προ των πυλών.

Όμως Χριστούγεννα  βέβαια δεν σημαίνει μονάχα αυτό…Σημαίνει ακόμα  ότι όλη ετούτη η παιδικότητα που μας πλημμυρίζει λόγω του εορταστικού κλίματος, μας επιτρέπει επίσης να κάνουμε κι ένα σωρό άλλες καταχρήσεις…κι ένα σωρό άλλες  γευστικές ατασθαλίες…

Ακολουθούμε λοιπόν τη προτροπή του ριζίτικου κρητικού άσματος «τρώτε και πίνετε άρχοντες» η οποία μάλιστα συνδυάζετε απόλυτα με τους χριστουγεννιάτικους ρυθμούς «καλήν ημέραν άρχοντες…» – μια και καμιά μέρα  δεν  μπορεί να γίνει καλή αν  πρώτα δεν  γεμίσει το στομάχι-και  καθώς ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα,  αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο  να πρωτοτυπήσει δημιουργώντας χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες για βασιλική, γευστική απόλαυση

Κι ενώ λοιπόν τα κάλαντα ακούγονται παντού γύρω μας, οι ετοιμασίες εντείνονται και στην ατμόσφαιρα υπάρχει μια χαρούμενη προσμονή, εμείς σκεφτόμαστε να βρούμε όλο και περισσότερους  τρόπους  για να κάνουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας πλουσιότερο γεμίζοντας το με όλο και περισσότερα, με όλο και  νοστιμότερα εδέσματα!

Φυσικά δεν ξεχνούμε ποτέ  πως ζούμε σε μια χώρα  η οποία έχει αναγάγει τη γευστική απόλαυση σε πολιτισμό οπότε έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής  αφού  κάθε περιοχή της Ελλάδος  διαθέτει  τις δικές γευστικές ιδιαιτερότητες. Γι΄ αυτό λοιπόν κι εμείς  για χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας προτείνουμε παραδοσιακές , ελληνικές , γιορτινές συνταγές  τις οποίες εσείς μπορείτε  απλώς  να τις ακολουθήσετε κατά βήμα απολαμβάνοντας τις παρέα με ένα επίσης ελληνικότατο  κρασί  ή και να   πρωτοτυπήστε διαμορφώνοντας τις ανάλογα με τα γούστα και τις ορέξεις σας.

Είτε  έτσι πάντως   είτε αλλιώς με βάση την ελληνική κουζίνα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι  βασιλικό… οπότε από εμάς καλή σας όρεξη,

Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά…….

 

Γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά:

Μια γαλοπούλα περίπου 6 κιλά, 20 γρ. κορν φλάουερ, 1/8 λίτρου κρέμα γάλακτος

Γέμιση: Τρία κρεμμύδια κομμένα, 400 γρ. κιμά, 75 γρ. ρύζι, 1/8 λίτρου νερό, 50 γρ. σταφίδες, τρεις κουταλιές τσέρι, ένα ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, μια κουταλιά φασκόμηλο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Ποτίζουμε τις σταφίδες με το τσέρι και τις αφήνουμε δεκαπέντε λεπτά να το απορροφήσουν. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τον κιμά ενώ προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά διαδοχής έως να απορροφηθεί εντελώς το ζουμί. Πλένουμε τη γαλοπούλα, τη σκουπίζουμε για να στεγνώσει με χαρτί κουζίνας, την αλατίζουμε,  τη γεμίζουμε  με το κιμά που έχει ήδη κρυώσει και κατόπιν  τη ράβουμε. Θερμαίνουμε το φούρνο και βάζουμε τη γαλοπούλα να ψηθεί σκεπασμένη έως δυόμισι ώρες στους 2000 βαθμούς. Αν θέλουμε δοκιμάζουμε τη σάλτσα, βάζουμε το κορν φλάουερ να δέσει και συμπληρώνουμε με τη κρέμα γάλακτος.

Μσούρα.(Η Μσούρα είναι το χριστουγεννιάτικο φαγητό του Μελισσοχωρίου (Δήμος Μυγδονίας- Νομός Θεσσαλονίκης) και μαγειρεύεται σε όλα τα σπίτια του χωριού  την ημέρα των Χριστουγέννων.

Υλικά:

Δύο κιλά χοιρινό κρέας, δυο κιλά μοσχάρι, ένα κοτόπουλο, λαρδί ( χοιρινό λίπος) πέντε κιλά πράσα, μια ρίζα σέλινο, δυο κουταλιές λάδι, κόκκινο πιπέρι και αλάτι.

Γέμιση: Λίγο λάδι, ένα κρεμμύδι, συκωτάκια κότας, ένα φλιτζάνι τσαγιού ρύζι, μια χούφτα σταφίδες, αλάτι- πιπέρι και λίγα κάστανα ψημένα

Καβουρντίζουμε το κρεμμύδι

Καβουρντίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε κομμένα τα συκωτάκια, 4-5 ψημένα κάστανα κομμένα σε κομματάκια, 1 κούπα ρύζι, 1/2 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, σταφίδες. Γεμίζουμε την κότα.

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια (τριών εκατοστών περίπου), τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε, τα τρίβουμε με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε αρκετές ώρες να στραγγίξουν. Καβουρντίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε κομμένα τα συκωτάκια, 4-5 ψημένα κάστανα κομμένα σε κομματάκια, 1 κούπα ρύζι, 1/2 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, σταφίδες και γεμίζουμε την κότα. Στρώνουμε κατόπιν το χοιρινό λίπος σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ή στη γάστρα, και σκεπάζουμε με μία στρώση πράσα. Πάνω στα πράσα τοποθετούμε το κρέας (χοιρινό και μοσχάρι) και πάνω από αυτό βάζουμε το γεμιστό κοτόπουλο, αφού το ράψουμε και του δέσουμε τα πόδια. Στη συνέχεια βάζουμε άλλη μία στρώση από πράσα και κρέας  και σκεπάζουμε το κοτόπουλο με πράσα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο. Το ψήνουμε πρώτα για 1 ώρα στους 220 βαθμούς και άλλες 5 ώρες στους 150 βαθμούς.

Καλή επιτυχία!!!

Βασιλόπιτα Σμύρνης

Υλικά:

Τριακόσια γρ. βούτυρο μαλακό, τετρακόσια γρ. ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι, έξη αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια,  περίπου εφτακόσια πενήντα   γρ. αλεύρι κοσκινισμένο ή μια φαρίνα, ένα ποτηράκι κονιάκ, ο χυμός και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού,  ένα αυγό χτυπημένο και  ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο  με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά. Ρίχνετε το μίγμα σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί  και κάνετε στην επιφάνεια διάφορα σχέδια μ’ ένα πιρούνι). Αλείφετε την πίτα με αυγό, τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα και την ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Κουραμπιέδες

Υλικά:

Δύο  φλιτζάνια βούτυρο γάλακτος, 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ψιλή, δύο κρόκοι αυγών, τέσσερα- πέντε φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοκκινισμένο, ένα κουταλάκι μπέικον παουντερ, δύο βανίλιες, 640 γραμ. ζάχαρη άχνη, λίγο ανθόνερο.

Εκτέλεση:

Σε  μια πήλινη λεκάνη  χτυπάμε το βούτυρο  έως να  ασπρίσει καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους εξακολουθώντας το χτύπημα και σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι  αφού ανακατέψουμε προηγούμενα σε αυτό το μπέικιν παουντερ. Ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη ώστε να πλάθεται εύκολα, παίρνουμε κομματάκια απ’ αυτήν και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε.

Τους βάζουμε σε πιατέλα τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνης , ρίχνοντας τη με το σουρωτήρι για να απλωθεί ομοιόμορφα.

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα.

Μελομακάρουνα

Υλικά:
Δύο νεροπότηρα λάδι (αραβοσιτέλαιο), ένα κρασοπότηρο κονιάκ, ένα  κρασοπότηρο ζάχαρη, ένα  κρασοπότηρο πορτοκάλι χυμό με μια κουταλιά του γλυκού σόδα, μισό κουταλάκι κανέλλα, μισό κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη, ξύσμα πορτοκαλιού, ένα  κιλό αλεύρι μαλακό και τριμμένο καρύδι

Για το σιρόπι:
Ένα  ποτήρι του νερού μέλι, δυο  ποτήρια του νερού ζάχαρη κι ενάμιση ποτήρι νερό

Εκτέλεση:
Ανακατεύομε όλα τα υλικά έως ότου γίνει μια αφράτη ζύμη, την πλάθομαι  σε μικρά, μακρόστενα μελομακάρονα, και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο
Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή  κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και κατόπιν ρίχνουμε κρύα τα μελομακάρονα στο σιρόπι για  περίπου δύο  λεπτά έως ότου ποτίσουν και  τα βάζουμε σε  πιατέλα  με τριμμένο καρύδι επάνω.
Φλογέρες Χριστουγεννιάτικες
Ένα κιλό φύλλο κρούστας, τρία  αυγά, ένα  φλιτζάνι ζάχαρη, ένα  κιλό καρύδια καθαρισμένα και κοπανισμένα, ένα κουταλάκι κανέλα και μια  βανίλια

Για το σιρόπι:
Δυόμισι φλιτζάνια ζάχαρη,  τρία τέταρτα φλιτζανιού νερό, ενάμιση λεμόνι, το χυμό και  τη φλούδα, και μια  βανίλια
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά (κρόκους και ασπράδια), προσθέτουμε την κανέλα και τελευταία τα τρία τέταρτα από  τα καρύδια. Κόβουμε το φύλλο σε πέντε λωρίδες, βουτυρώνουμε ελαφρά κάθε μια , βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στην άκρη κάθε λωρίδας και τυλίγουμε ανάλαφρα. Τοποθετούμε ανά σειρές τις φλογέρες σε βουτυρωμένο ταψί, τις ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο και ψήνουμε σε ελαφρύ φούρνο 150°-180° C κι  εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι σε απλωτή κατσαρόλα.
Μόλις ψηθούν οι φλογέρες κι όσο είναι ζεστές ακόμη, τις βουτάμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι, με τρυπητή κουτάλα δύο-δύο και τις βγάζουμε σχεδόν αμέσως.
Τις βάζουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη άχνη και τα υπόλοιπα καρύδια.