Γερμανός υφυπουργός ευχαρίστησε την Αυστρία που έκλεισε τα σύνορα στους πρόσφυγε

 

«Το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων ήταν ένα σημαντικό τμήμα της λύσης, είμαι ευγνώμων στην Αυστρία» δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, λίγους μήνες μετά από την κριτική του Βερολίνου για τη στάση Βιέννης στο προσφυγικό.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Cronen Zeitung και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος του προεδρείου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης ζήτησε «συντονισμό για αυτά τα σημαντικά ζητήματα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι σημαντική για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων, ωστόσο επέκρινε την Τουρκία για περιορισμό της ελευθερίας της γνώμης και της ελευθερίας του Τύπου.

Το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων είχε αποφασιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και η τότε υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είχαν προσκαλέσει τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, όχι όμως και από την Ελλάδα, με αντικείμενο το συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Κουρτς, απορρίπτοντας τότε τις αντιδράσεις της Ελλάδας, είχε κατηγορήσει την Αθήνα για έλλειψη βούλησης από μέρους της να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής ροής.