ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΡΑΧΟΪ: «Το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ»

Παράνομο κήρυξε το δημοψήφισμα ο Μαριάνο Ραχόι λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Καταλονία που πνίγηκε στο αίμα, και προκάλεσε κύμα αμφισβήτισης για τον Ισπανό πρωθυπουργό, με τον δήμαρχο Βαρκελώνης να τον αποκαλεί «δειλό» και να τον καλεί σε παραίτηση.

Σε διάγγελμά του προς τον Ισπανικό λαό, ο πρωθυπουργός της χώρας, επιμένοντας στη σκληρή γραμμή δήλωσε πως «δεν υπήρξε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία σήμερα. Το κράτος δικαίου διατηρεί τη δύναμη και την αξιοπιστία του”, είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που είδαμε δεν ήταν ένα δημοψήφισμα. Το «δημοψήφισμα» είναι παράνομο. Ο ρόλος μου είναι να διαφυλάξω την νομιμότητα, ο ρόλος μου είναι να ακούω και επιδιώκω συμβιβασμούς αλλά αυτό που είδαν οι πολίτες της Ισπανίας σήμερα ήταν μια στρατηγική κατά της νομιμότητας» είπε ο ισπανός πρωθυπουργός.

“Κάποιοι προσπάθησαν να κλέψουν τη φωνή από εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά” συνέχισε, ενώ έριξε την ευθύνη για τις συγκρούσεις στην άλλη πλευρά:

“Είδαμε συμπεριφορές και καταστάσεις που φαίνονται απεχθείς σε κάθε δημοκράτη και δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ. Όπως η κατήχηση παιδιών και οι απειλές προς δικαστές. Αντιλαμβάνονται την ενόχληση που μπορεί να νιώθουν οι Καταλανοί και το μετανιώνω”.

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό, σήμερα έχουμε κάθε λόγο να εμπιστευόμαστε την δημοκρατία, προσφέρω διάλογο στο πλαίσιο του νόμου και περιμένω από τους Καταλανούς να απορρίψουν όλα όσα έπραξαν».

«Να παραιτηθεί»

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε «δειλό» τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Η Άντα Κολάου τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια, είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (…) Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, η οποία είναι μέλος του κόμματος Catalunya en Comu, εταίρου του Podemos στην περιφέρεια αυτή, ζήτησε να τερματισθούν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στην Καταλονία, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τους διαδηλωτές προκάλεσαν τον τραυματισμό 92 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν απολογισμό των περιφερειακών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας. Δώδεκα αστυνομικοί και πολιτοφύλακες έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Podemos:»Να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και Ciudadanos»

«Για να ανοίξουμε έναν νέο χώρο διαλόγου, συμφώνων και συνύπαρξης, είναι απαραίτητο να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και τους Ciudadanos», τους κεντρώους συμμάχους του στο κοινοβούλιο, έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos, ο οποίος έχει ήδη επιχειρήσει να ρίξει τον Ραχόι, τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πήρε από την πλευρά του ίσες αποστάσεις από τις δύο παρατάξεις. «Η ανευθυνότητα των μεν και των δε μας οδήγησε μέχρι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής των Καταλανών σοσιαλιστών Μικέλ Ιθέτα. Κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει «τις απόπειρες να εμποδίσει με τη βία μια κινητοποίηση πολιτών σε μια παρωδία ψηφοφορίας».

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Φερνάντο Μαρτίνεθ-Μαΐγιο απάντησε, όπως και η κυβέρνηση, πως ο Καταλανός πρόεδρος και η ομάδα του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι γι” αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ