Ηττα Ερντογάν δείχνουν δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα

Ηττα Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου προβλέπουν οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Al Monitor, μεταξύ 20 δημοσκοπήσεων που έλαβαν χώρα στη γείτονα από τα μέσα Ιανουαρίου, οι 12 προβλέπουν επικράτηση του «Οχι» και οι 8 του «Ναι».

Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, αναμένεται να παίξουν οι «αναποφάσιστοι», όπως δήλωσε στη Hurriyet Daily News, ο επικεφαλής της δημοσκοπικής εταιρείας Konda Μπεκίρ Αγιρντίρ: Ενα 15%-17% δεν γνωρίζει τι θα ψηφίσει, ενώ ένα 3-5% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Για βαθύ διχασμό της τουρκικής κοινωνίας έκανε λόγο ο Αγιρντίρ ενόψει του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου. Όπως ανέφερε, το 65% του τουρκικού λαού, είναι βαθύτατα διχασμένο, ενώ έκανε λόγο για μάχη «στήθος με στήθος».

Σύμφωνα με τον Αγιρντίρ, οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού MHP εμφανίζονται ιδιαίτερα πολωμένοι με τους μισούς σχεδόν να απορρίπτουν την πρόταση του Ερντογάν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, CHP και HDP. σύμφωνα με το Al Monitor, έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους στην κατεύθυνση του «όχι». Αντίθετα, το ΑΚΡ του Ερντογάν δεν παρουσιάζει αντίστοιχη συσπείρωση στο «Ναι», σε ό,τι αφορά στην εκλογική του βάση, έχει όμως καταφέρει να μειώσει, κατά πολύ, την ψαλίδα.

Σύμφωνα με την δημοσκοπική εταιρεία Gezici Research, τον περασμένο Ιανουάριο το «όχι» αποσπούσε ένα 58%, έναντι 42% που συμπλήρωνε το «ναι».
Οι τελευταίες μετρήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στο «Όχι», με ποσοστό 51%. Η μείωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι ηλικίας 18-27 ετών, σε ποσοστό 45%, δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες.

Πηγή

real.gr