Η Ουάσινγκτον παραδέχεται πως βομβάρδισε το τέμενος στη Συρία

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση της Centcom παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Συρία κατά στόχων της αλ Κάιντα, αλλά αρνήθηκε ότι στόχευσε σκοπίμως μουσουλμανικό τέμενος, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 42 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεν στοχεύσαμε το τέμενος, αλλά ένα κτίριο όπου υπήρχε συγκέντρωση (μελών της αλ Κάιντα) και βρίσκεται σε απόσταση δεκαπέντε μέτρων από ένα τέμενος, το οποίο είναι ανέπαφο, δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζον Τζ. Τόμας, εκπρόσωπος της Centcom, της στρατιωτικής διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Προηγουμένως, σε ανακοίνωσή της η Centcom είχε ανακοινώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν στις 16 Μαρτίου επιδρομή κατά συγκέντρωσης της αλ Κάιντα στην επαρχία Ιντλιμπ της Συρίας, σκοτώνοντας πλήθος τρομοκρατών».

Αργότερα χθες ο εκπρόσωπος της Centcom παραδέχθηκε ότι η ακριβής τοποθεσία του πλήγματος δεν είναι σαφής, αλλά ότι επρόκειτο για την ίδια επιδρομή που έπληξε το τέμενος στο χωριό Αλ Τζίνεχ.

«Θα ερευνήσουμε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους αυτό το πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο αμάχων», δήλωσε στη συνέχεια ο συνταγματάρχης Τόμσον απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν, εκατό άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή κατά του χωριού, που τελεί υπό τον έλεγχο ανταρτικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τις εικόνες από τον τόπο της επίθεσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Συρίας, το κτίριο του τεμένους φαίνεται τελείως κατεστραμμένο και όχι ανέπαφο , όπως διαβεβαίωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Έκκληση από την κυβέρνηση της Συρίας για την καταστροφή των φραγμάτων στον Τίγρη και τον Ευφράτη

Η κυβέρνηση της Συρίας προέτρεψε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να υποχρεώσει τη στρατιωτική επιχείρηση της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) να σταματήσει να στοχεύει τα φράγματα του Ευφράτη και του Τίγρη καθώς και τις γύρω περιοχές «για να προλάβει την επικείμενη καταστροφή».

Σε επιστολή στον Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, ο αναπληρωτής πρέσβης της Συρίας Μουνζέρ Μουνζέρ έγραψε ότι οι κάτοικοι κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού στο Ιράκ μπορούν να επηρεαστούν επίσης και από το «συστηματικό σαμποτάζ των υποδομών».

«Η ολική καταστροφή αυτών των φραγμάτων που στοχοποιούνται από τις αεροπορικές επιθέσεις θα παρασύρουν και θα πλημμυρίσουν πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στις περιοχές αυτές», γράφει ο Μουνζέρ στην επιστολή του.

Ο συνασπισμός των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Τον περασμένο μήνα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίσαν για καταστροφικές πλημμύρες στη Συρία από το φράγμα του Ευφράτη το οποίο κινδυνεύει από την ψηλή στάθμη νερού, τη δολιοφθορά από το ΙΚ και περαιτέρω ζημιές από αεροπορικές επιθέσεις του συνασπισμού.

«Η κυβέρνηση της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα να επιβάλλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τα μέλη του «διεθνούς συνασπισμού» να σταματήσουν τη στοχοποίηση του Φράγματος του Ευφράτη, του Φράγματος του Τισρίν, και των γύρω περιοχών και άλλων υποδομών, ώστε να προλάβουν την επικείμενη καταστροφή», είπε στην επιστολή του ο Μουνζέρ.

Ο συριακός στρατός, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, έχει προελάσει με ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες έως τις δυτικές όχθες του Ευφράτη ποταμού.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο, αποκάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα «εισβολείς» καθώς δεν βρίσκονται εκεί με άδεια της κυβέρνησης.