Πάνω από 3.000 μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά των λιβυκών ακτών το Σαββατοκύριακο

Με επιτυχία στέφθηκαν 25 επιχειρήσεις στη Μεσόγειο για τη διάσωση συνολικά 3.315 μεταναστών μέσα σ’ ένα 24ωρο ανοικτά των ακτών της Λιβύης σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Μόνον οι διασώστες της γαλλο-γερμανο-ιταλικής πρωτοβουλίας SOS Mediterranee έσωσαν σχεδόν 1.000 μετανάστες από εννέα σκάφη, ανάμεσά τους σχεδόν 200 παιδιά και έφηβοι. Οι διασωθέντες μεταφέρονται στην Ιταλία.

Η Λιβύη είναι σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για μετανάστες κυρίως απ’ την Αφρική και πεδίο δράσης διακινητών. Η κατάσταση για τους πρόσφυγες είναι «δραματική» στη διαλυμένη απ’ τον εμφύλιο πόλεμο βορειοαφρικανική χώρα καθώς βρίσκονται στο έλεος των κυκλωμάτων διακινητών χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς. Παρόλα αυτά ολοένα και περισσότερο άνθρωποι αποτολμούν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ευρωπαίοι και βορειοαφρικανοί πολιτικοί διαβουλεύονται στη Ρώμη

Η βελτίωση του καιρού διευκολύνει τους διακινητές που φορτώνουν τα δουλεμπορικά από τη Βόρεια Αφρική με προορισμό την Ευρώπη.

Ήδη φέτος έχουν φθάσει στην Ιταλία περίπου 16.000 μετανάστες, αλλά για τουλάχιστον 520 η Μεσόγειος μετατράπηκε σε υγρό τάφο απ’ τις αρχές του χρόνου. Πέρυσι πάνω από 5.000 μετανάστες έχασαν τις ζωές τους στη Μεσόγειο -οι περισσότεροι που καταγράφηκαν ποτέ σ’ ένα χρόνο. Η πλειονότητα εξ’ αυτών πνίγηκε στην κεντρική Μεσόγειο εν πλω προς την Ιταλία, που θεωρείται και η πιο επικίνδυνη διαδρομή.

Οι υπουργοί Εσωτερικών ευρωπαϊκών κρατών μαζί με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο και εκπροσώπους βορειοαφρικανικών χωρών αναζητούν σήμερα στη Ρώμη τρόπους ανάσχεσης του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη. Ο Μάρκο Μινίτι, υπ. Εσωτ. της Ιταλίας -που πλήττεται ιδιαίτερα απ’ την προσφυγική κρίση- επιδιώκει τη δημιουργία μιας μόνιμης «ομάδας επαφής» μεταξύ ευρωπαϊκών και βορειοαφρικανικών κρατών, ώστε να αντιμετωπίσουν καίρια το πρόβλημα.

Πηγή: iefimerida.