ΠΑΡΙΣΙ: Πως το χτύπημα μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα της κάλπης – Ποιοι υποψήφιοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι

 

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι ενάμισι χρόνο μετά από την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της Γαλλίας.  

Η επίθεση αυτή τη φορά μπορεί να μην ήταν πολύνεκρη αλλά το γεγονός και μόνο ότι έγινε λίγο πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στη καρδιά του Παρισιού και σε απόσταση από το κέντρο εξουσίας της χώρας αποδίδει στην επίθεση ιδιαίτερο συμβολισμό.

Όπως ήταν φυσικό όλοι οι υποψήφιοι ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τις σημερινές προεκλογικές τους συγκεντρώσεις  που θα ήταν και οι τελευταίες και το ερώτημα που γεννάται είναι πως  και αν η επίθεση αυτή θα επηρεάσει τις εκλογές.

Το εύκολο και πιο προφανές συμπέρασμα θα ήταν ότι η Μαρίν Λεπέν που έχει ως σημαία της την ασφάλεια και έχει κηρύξει πόλεμο στη μετανάστευση και στον ισλαμικό φονταμενταλισμό θα μπορούσε να κερδίσει ψήφους σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις την παρουσίαζαν να χάνει ακόμη την πρωτιά από τον πρώτο γύρο.

Ωστόσο αυτό μπορεί να μην γίνει και οι αγωνιούντες ψηφοφόροι να στραφούν στην ασφαλή επιλογή, τον έμπειρο συντηρητικό πολιτικό και πρώην Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν που αν και ξεκίνησε δυναμικά στη συνέχεια πλήρωσε την εμπλοκή του ονόματός του σε σκάνδαλα.

Την ίδια στιγμή  ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν που προηγείτο μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν γνωρίζουν καλά ότι οι εξωρτερική πολιτική και τα θέματα ασφαλείας δεν είναι αυτά που θα κάνουν τους ψηφοφόρους να τους επιλέξουν.

Η ισλαμική τρομοκρατία είναι ένα από τα κύρια ζητήματα στις εκλογές μετά από το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων από τον ISIS  με του 238 νεκρούς από το 2015 και μετά.

Μ.Κ.