Τούρκοι δικηγόροι: «Το προεδρικό σύστημα του Ερντογάν θα είναι ένα σουλτανάτο»

Η τουρκική βουλή ψηφίζει την αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κι ο επικεφαλής των 79 δικηγορικών συλλόγων της χώρας φοβάται ότι αυτό θα σημάνει το τέλος της δημοκρατίας στην πατρίδα του.

«Η Τουρκία κυβερνήθηκε επί σχεδόν έξι αιώνες μ’ ένα ανάλογο σύστημα», λέει ο Μετίν Φεϊζίογλου. «Και στη λογοτεχνία μας έχουμε έναν ορισμό γι’ αυτό το σύστημα: λέγεται σουλτανάτο.»

Δηλώνει πάντως σίγουρος ότι οι αλλαγές του συντάγματος δεν θα είχαν καμία τύχη σ’ ένα δημοψήφισμα: «ο λαός δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει», είπε.

Από χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση ψηφίζει σε δεύτερη ανάγνωση επί των 18 άρθρων που θα ενισχύσουν δραστικά τις εξουσίες του Ερντογάν, ανοίγοντας το δρόμο για παραμονή του στον προεδρικό θώκο μέχρι το 2029. Εφόσον υπερψηφιστούν οι αλλαγές αύριο και μεθαύριο τότε την άνοιξη θα ζητηθεί η ετυμηγορία του λαού.

Ο Φεΐζίογλου λέει ότι αν διαψευσθούν οι προσδοκίες του και συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, «τότε θα είναι οι τελευταίες ελεύθερες εκλογές.»

Ο δικηγόρος άσκησε ιδιαίτερη κριτική στο γεγονός ότι με τη μεταρρύθμιση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ήδη μεγάλη επιρροή του προέδρου της χώρας στη Δικαιοσύνη. «Θέλουν να καταργήσουν τη διάκριση των εξουσιών», λέει προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα θα οδηγούσε «σε αστάθεια και χάος».

Πηγή:  iefimerida.