ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα καταστημάτων εστίασης: Ποιοι παράγοντες καθόρισαν την άρση των περιοριστικών μέτρων

Με ταχύτερα βήματα προχωρά η επιστροφή στην κανονικότητα, προς ανακούφιση επιχειρηματιών, εργαζομένων και φυσικά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που θα κληθεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση της ανάκαμψης και εξισορρόπησης της οικονομίας, την οποία ο κοροναϊός βυθίζει στην ύφεση.

Ενόσω επιβεβαιώνεται η καθοδική πορεία της καμπύλης του κοροναϊού στο Μέγαρο Μαξίμου εξάντλησαν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για το όσο το δυνατόν πιο γρήγορο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.

Η Υγειονομική Επιτροπή είπε, τελικά, το «ναι» για το άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ στις 25 Μαΐου, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό βάσει του οποίου θα άνοιγαν την 1η Ιουνίου.

Τις προσδοκίες για τη θετική αυτή εξέλιξη ενίσχυσε η χθεσινή απόφαση για άνοιγμα δύο εβδομάδες νωρίτερα των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων που επίσης βάσει του αρχικού σχεδιασμού περιλαμβάνονταν στο τέταρτο στάδιο (1η Ιουνίου) της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Έτσι, εκτός από τα delivery που ήδη λειτουργούν, τα πρώτα τραπέζια θα στηθούν σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους των επιχειρήσεων της εστίασης και θα υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες σε εννέα μέρες, όπως επιβεβαίωσε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το παρασκήνιο

Η άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται βήμα-βήμα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα να επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα.

Η κυβέρνηση δεν παραλείπει δοθείσης ευκαιρίας να τονίσει ότι δεν ρισκάρει την δημόσια υγεία, αλλά και ένα νέο απότομο φρένο στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω μιας νέας έξαρσης των κρουσματων από λανθασμένους χειρισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό είχε ζητήσει από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα από την 1 Ιουνίου, όπως αρχικώς είχε αποφασιστεί, τα καταστήματα εστίασης, καφέ κλπ, εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας το επιτρέπουν.

Όπως σχολίαζαν πηγές του Μαξίμου η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά, επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου.

Ως εκ τούτου αυστηρά μέτρα τα οποία θα πρέπει όλοι να τηρούν θα συνοδεύουν και αυτό το νέο βήμα προς την κανονικότητα.

Ανά τετράδες στα τραπέζια

Το σχέδιο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην χαλάρωση των μέτρων για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων στην εστίαση θα ανακοινωθεί λεπτομερώς αύριο στις 6 το απόγευμα.

Όπως έγινε γνωστό θα γνωστοποιηθούν οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προβλέπεται πως καφετέριες και εστιατόρια θα λειτουργήσουν αρχικά τους εξωτερικούς χώρους και όσους μπορούν να θεωρηθούν ημιυπαίθριοι, κοντά στην πόρτα, χωρίς την χρήση κλιματιστικών.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους τέσσερις ενώ τα τραπέζια θα πρέπει να απέχουν το ένα από το άλλο τουλάχιστον δύο μέτρα.

Συνολικά, θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο ανά 3 τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους ενώ υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και τα γάντια για τους υπαλλήλους.

Νωρίτερα και τα εμπορικά κέντρα

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα, νωρίτερα κατά δύο εβδομάδες.

Η χρήση μάσκας για τους πελάτες εντός των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα θα είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το σχέδιο λειτουργίας που κοινοποίησε το πρωί το υπουργείο Ανάπτυξης. Το σχέδιο επίσης ορίζει ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστήματων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανα 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Οι περιορισμοί στα καταστήματα εντός των εμπορικών κέντρων είναι οι ίδιοι που ισχύουν και σήμερα.

Τα Malls, μαζί με τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlet) θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν απ’ την ερχόμενη Δευτέρα.

Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ανάπτυξης θα επαναλειτουργήσουν Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι, φυσικοί βιότοποι καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες:

-Διαιτολογικών Μονάδων.
-Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
-Στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ
-Που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες.