ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Τεντώνει το σxοινί η Τουρκία – Μοιράζει δακρυγόνα στους μετανάστες

Ακραία προκλητική εμφανίζεται η Τουρκία η οποία ωθεί χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο και με τη στάση της δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Ζωηρή ανησυχία εγείρει το γεγονός ότι η γειτονική χώρα βοηθά μετανάστες στις μετακινήσεις τους προς τις Καστανιές. Εκτός από αυτό, δακρυγόνα χειρός δίνουν οι Τούρκοι σε κάποιους από τους μετανάστες.

«Προσοχή! Πρόκειται για στρατιωτικό πολεμοφόδιο. Διανεμήθηκε προς της Jandarmaya  (η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας)», αναγράφεται πάνω στο δακρυγόνο.

8105f9ec-95f8-47f4-bc05-3bda8a93c015

Οι μετανάστες, με τη σειρά τους, τα πετούν στο ελληνικό έδαφος και στους αστυνομικούς. Τραβούν την περόνη και τα ρίχνουν περίπου όπως λειτουργεί η χεροβομβίδα.

 

Την ελληνική πλευρά προβλημάτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν πυροβολισμοί από την πλευρά των τουρκικών συνόρων, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια ούτε ποιοι το έκαναν, ούτε σε τι αποσκοπούσαν, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του Πενταγώνου, ενδεχομένως να επρόκειτο ακόμη και για κάποιου είδους συνθήματος προς τους οικονομικούς μετανάστες προκειμένου να επιχειρήσουν, οργανωμένα, να σπάσουν το ελληνικό μπλόκο που έχει στηθεί τόσο στο τελωνείο στις Καστανιές, όσο και σε μια σειρά από περάσματα του Έβρου.

Από πολύ νωρίς εξάλλου, στο ΥΠΕΘΑ, είχαν φτάσει πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών θα αυξάνονταν δραματικά, δεδομένου ότι ήδη από το απόγευμα είχαν πυκνώσει τα δρομολόγια λεωφορείων τα οποία αναχωρούσαν τόσο από την Κωνσταντινούπολη, όσο και από άλλες περιοχές της Τουρκίας. Τα περισσότερα από αυτά ήταν ναυλωμένα τουριστικά λεωφορεία γεμάτα με υπηκόους χωρών της Ασίας και της Αφρικής, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας, προερχόμενοι κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αλγερία, το Μαρόκο, το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε αρκετές περιπτώσεις τα συγκεκριμένα λεωφορεία έκαναν την τρίωρη διαδρομή Κωνσταντινούπολη- Αδριανούπολη συνοδεία ανδρών και οχημάτων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

Πέρα από τον κ. Παναγιωτόπουλο, στο Πεντάγωνο πέρασαν τη νύχτα τους και αρκετοί επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου της ανησυχίας που υπάρχει ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι, προκειμένου να επιχειρήσουν μία μαζική είσοδο στο ελληνικό έδαφος. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως μέχρι το απόγευμα ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τους χίλιους, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι με τους ρυθμούς που έφταναν τα λεωφορεία θα μπορούσαν, έως το πρωί, να ξεπεράσουν τους τρεις ακόμη και τους πέντε χιλιάδες. Η κατάσταση μάλιστα εμφανίζεται να περιπλέκεται περαιτέρω και λόγο των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή της Αδριανούπολης, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έντονη βροχόπτωση και το κρύο. Μάλιστα, στην απέναντι πλευρά των συνόρων υπάρχουν σχεδόν παντού φωτιές τις οποίες έχουν ανάψει οι οικονομικοί μετανάστες προκειμένου να κρατηθούν ζεστοί και ξάγρυπνοι.