ΚΡΗΤΗ

Έκπτωτος ο εργολάβος, στη μέση η ανάπλαση

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΑΝΣ ΚΑΙ ΤΗ 1821

Εκπτωτος ο ανάδοχος του έργου της Δικαιοσύνης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Σώμα υιοθέτησε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας που τεκμηρίωσε συγκροτημένα ότι η έκπτωση του εργολάβου ήταν μονόδρομος  ξεκαθαρίζοντας σαφώς ότι όλος ο χειρισμός έγινε με την καθοδήγηση των επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Αναστασάκης εμφανίστηκε περήφανος για το παραδοτέο έργο αλλά και τους συνολικούς χειρισμούς της δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα να δεχτεί σφοδρή πολιτική επίθεση από την αντιπολίτευση γιατί δεν αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το έργο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ν. Μιχελάκη, ο οποίος παρουσίασε αθέατες πτυχές σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκτέλεσης του έργου. Ουσιαστικά περιέγραψε ότι για να ολοκληρωθεί ο κεντρικός άξονας της Δικαιοσύνης εξελίχθηκε ένα ιδιότυπο μπραντεφέρ ανάμεσα στον ανάδοχο και στην υπηρεσία, που προσπάθησε με αυστηρότητα  να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε εξώδικο του αναδόχου με το οποίο ζητούσε από το Σώμα να αναβάλει τη συζήτηση του θέματός του. Ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Μιχελάκη να μην γίνει δεκτό το αίτημα του αναδόχου για αναβολή, διότι δεν τεκμηριώνει με νεότερα στοιχεία λόγους για την αναβολή της έκπτωσής του.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι η υπηρεσία έδειξε καλή πίστη στον ανάδοχο και τη μέγιστη ανοχή αφήνοντας να εξελιχθεί ο όλος συμβατικός χρόνος.

Έκπτωτος ο ανάδοχος του έργου της Δικαιοσύνης

Παράλληλα όμως μίλησε και για τις αντικειμενικές δυσκολίες που καταγράφηκαν με την αδυναμία του αναδόχου να πυκνώσει τα συνεργεία του για να ολοκληρώσει ταχύτερα τις εργασίες, για το γεγονός ότι δεν συμπλήρωνε ο ανάδοχος παρά τις συνεχείς επισημάνσεις της υπηρεσίας το εργοταξιακό ημερολόγιο, αλλά και για το θέμα που ανακύπτει με την αντικατάσταση κάποιων πλακών που διαπιστώθηκαν ως σαθρές και αυτό δημιουργεί κατά βάση αισθητικά ζητήματα. Όπως είπε, η υπηρεσία έδειξε μεγάλη ανοχή και έκανε μεγάλο αγώνα προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο:

Κρίσιμα ερωτήματα έθεσε στη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος των «Ενεργών Πολιτών» κ. Μανδαλάκης ρωτώντας καταρχήν εάν ο Δήμος ζήτησε πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο να δικαιολογήσει πώς θα εκτελέσει το έργο με την τεράστια έκπτωση που έδωσε. Επίσης ανέδειξε το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν όλες αυτές οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα, ποτέ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν τα ανέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε ενημέρωσε το Σώμα σχετικά.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ.Κουράκης  εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη δημοτική Αρχή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σηκώνει τα χέρια ψηλά». Όπως είπε, «είχαμε πολλές φορές τοποθετηθεί για κακή διοίκηση στο έργο διαπιστώνοντας ότι  άλλαξαν τα υλικά … Πρώτη φορά βλέπω να είναι κάποιος περήφανος γιατί παραδίδει ένα έργο που είναι έτοιμο σε ποσοστό 40%.

Σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι κάποιοι έβγαζαν σέλφι  στους κυβόλιθους και σήμερα δεν αναλαμβάνουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες τους για το γεγονός ότι το έργο εκκρεμεί να υλοποιηθεί σε ποσοστό 60%. Έτσι χάνεται κάθε λογική.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών κ. Λυγερός αφού σημείωσε ότι είναι ευτυχές το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή γίνεται μετεκλογικά, τόνισε ότι συμφωνεί με την εισήγηση της υπηρεσίας  τονίζοντας μάλιστα ότι είναι και ήπια.

Ωστόσο κατά τον ίδιο υπάρχει μείζον θέμα σε σχέση με την πολιτική διαχείριση του συγκεκριμένου έργου που όπως είπε ήταν μηδενική. Όπως είπε, «το Δημοτικό Συμβούλιο είχε την ευκαιρία να συζητήσει την εξέλιξη του έργου τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσοτικά.

Δικαιωθήκαμε (παρά τις πολλαπλές επιθέσεις που δεχτήκαμε ότι βάζουμε εμπόδια) για το γεγονός ότι το έργο δεν τελείωνε, καθώς είχε  προβλήματα στην προετοιμασία του και αυτό φάνηκε στην εξέλιξή του. Ο ίδιος μίλησε για ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας που έδινε άλλοθι στις ατέλειες και τις καθυστερήσεις του αναδόχου, ενώ διαπίστωσε ότι υπήρχε μια παραπλάνηση της κοινής γνώμης σε σχέση με το τι έλεγε η υπηρεσία και τι έλεγε ο πολιτικός προϊστάμενος.

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο κ. Μ. Κασαπάκης σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τις απειλές με τα εξώδικα του αναδόχου.  Όπως είπε στα έργα το όλο θέμα είναι βαθιά πολιτικό σε όλα τα επίπεδα, αλλά σε κάθε περίπτωση πλέον ανακύπτουν ζητήματα σε σχέση με την εξέλιξη της εργολαβίας.

Ο ίδιος μάλιστα έθεσε και ζήτημα για το πώς δόθηκε η Δικαιοσύνης -που επισήμως εξακολουθεί να είναι εργοτάξιο-  στη διάθεση του πρωθυπουργού για να πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία του. Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις των έργων ο κ. Κασαπάκης έριξε τα πολιτικά «καρφιά» του στον κ. Κουράκη, λέγοντας ότι κάποιοι ξέχασαν τι έγινε στην Ολύμπου, στο γήπεδο του Ηροδότου και φυσικά στο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου εκεί κι αν υπήρχαν καθυστερήσεις. Και μάλιστα όπως είπε όταν η παράταξη ζητούσε στοιχεία για το έργο, δεν διδόταν με τη δικαιολογία ότι ήταν πληθώρα…

patris.gr