ΚΡΗΤΗ

«Έλυσε» τη σιωπή του ο Δήμος μετά τις αποκαλύψεις για την ανάπλαση στο κέντρο

Με «αφορισμούς» και ανακρίβειες η απάντηση του Δήμου Ηρακλείου – Τι αναφέρεται για τα έργα.

Χρειάστηκαν τα αλλεπάλληλα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», η επιβεβαίωσή τους από τον ίδιο τον μελετητή του έργου ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου, μια ηχηρή διαφοροποίηση από τον μηχανικό και δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Αντώνη Κουμπενάκη και ο σάλος που έχει ξεσπάσει στον τεχνικό κόσμο του Ηρακλείου, στους καταστηματάρχες αλλά και απλούς πολίτες, για να αποφασίσει επιτέλους η δημοτική Αρχή να λύσει τη σιωπή της για το όλο θέμα.

Βέβαια, τα όσα περιγράφονται, ως «διευκρινίσεις» επί του έργου, προκαλούν τη νοημοσύνη ακόμη και των μη ειδικών σε τεχνικά θέματα.

Παράλληλα όμως, η δημοτική Αρχή καταφεύγει για μια ακόμη φορά σε λεκτικούς χαρακτηρισμούς – «αφορισμούς» σε όσους ασκούν κριτική, θέτουν δημόσια ερωτήματα και με ντοκουμέντα και στοιχεία ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω σε ένα θέμα που, στην τελική, δεν πρόκειται καν για κάτι θεαματικό από άποψη παρέμβασης, παρότι – συμφωνούμε όλοι σε αυτό – αναγκαία, με ύψος 1,6 εκατ. ευρώ και ανοιχτά ζητήματα πλέον ποιότητας και αντοχής, όταν κατοικίες πολυτελείας στοιχίζουν πολύ περισσότερο, τελειώνουν σε χρόνο-ρεκόρ και δεν προκαλούν δυσανάλογη με την αξία τους ζημία σε επιχειρήσεις και πολίτες ή και το κράτος, αφού με την καθυστέρηση τόσων μηνών μόνο τα διαφυγόντα κέρδη από την απόδοση ΦΠΑ είναι δυσανάλογα της ταλαιπωρίας και των προβλημάτων που έχει επιφέρει ένα όχι και τόσο μεγάλο έργο σε κλίμακα, όπως αρέσκονται να το προβάλλουν.

Οι εξηγήσεις της δημοτικής Αρχής

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου αναφέρονται τα εξής:

«Συνέντευξη Τύπου με θέμα την πορεία των εργασιών στην ανάπλαση Ίδης-Δικαιοσύνης θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 23 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.

Εντωμεταξύ, και επειδή το ενδιαφέρον του κόσμου είναι δικαιολογημένα μεγάλο, η δημοτική Αρχή διευκρινίζει τα εξής:

Σε μια ανάπλαση τέτοιου μεγέθους στο κεντρικότερο και εμπορικότερο σημείο της παλιάς πόλης, το οποίο μάλιστα αποτελεί και κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, η πολυπλοκότητα και οι δυσκολίες είναι πράγματα αυτονόητα. Αυτό, άλλωστε, έχει αποδειχτεί σχεδόν στο σύνολο των αντίστοιχων αναπλάσεων που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν.

Τα είδη των υλικών που χρησιμοποιούνται στο έργο είναι ακριβώς τα προβλεπόμενα από τα τεύχη δημοπράτησης. Για το υλικό επίστρωσης της κεντρικής λωρίδας κίνησης της οδού Ίδης και Δικαιοσύνης προβλεπόταν η τοποθέτηση είτε πορφυρίτη είτε κόκκινου γρανίτη, και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση.

Οι αλλαγές στη μελέτη, όπως λ.χ. η διατήρηση των δέντρων στη λ. Δικαιοσύνης, γίνονται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του μελετητή και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Οι προσαρμογές τεχνικών λεπτομερειών που γίνονται κατά την υλοποίηση του έργου, όπως είθισται σε έργα τέτοιου είδους και τέτοιας κλίμακας, δε συνιστούν σε καμία περίπτωση τροποποίηση του βασικού σχεδίου του έργου ή των διακριτών στοιχείων του και δεν υποβαθμίζεται η ποιότητα ή η αντοχή του. Και γι’ αυτές τις προσαρμογές λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη του μελετητή.

Αυτονόητο είναι, δε, ότι μικρές προσαρμογές δε συνιστούν παρέκκλιση από τις αρχές της διαφάνειας και της ισότητας συμμετοχής στις διαδικασίες ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά είναι αναγκαίες για την άρτια και την ταχύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου.

Όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η δημοτική Αρχή κάνει “χάρες” στον εργολάβο, είτε δεν ξέρουν τα γεγονότα είτε λένε συνειδητά ψέματα: Για κάθε αλλαγή που έχει γίνει ή ενδεχομένως να γίνει στο μέλλον, γίνεται ή θα γίνει και η σχετική προσαρμογή του οικονομικού αντικειμένου. Με πιο απλά λόγια, αν σε κάποιο υλικό η ανάδοχος εταιρεία πληρώσει λιγότερα από τα προβλεπόμενα, ο προϋπολογισμός θα προσαρμοστεί αναλόγως, αφού ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει και εκεί που οι αλλαγές ανεβάζουν το κόστος – έχουν συμβεί και τέτοιες, απλώς το αφήγημα των συστηματικών λασπολόγων επιλέγει να τις αγνοεί.

Η επίβλεψη του έργου είναι ασφυκτική, ως οφείλει. Ακόμη κι αν αυτό οδηγεί ενίοτε σε καθυστέρηση των εργασιών, ο δήμαρχος προσωπικά και η δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω όσον αφορά στην ποιοτική και έντεχνη εκτέλεση του έργου. Το αν αυτή η διαχείριση αποβεί επιτυχής ή όχι, θα φανεί στο αποτέλεσμα. Οι δημότες, που βλέπουν καθημερινά την ποιότητα των αναπλάσεων του παρελθόντος, έχουν την εμπειρία να κρίνουν.

Είναι δεδομένο ότι στην οδό Ίδης παρατηρήθηκε καθυστέρηση για λόγους που έχουν εξηγηθεί στο παρελθόν. Αντιλαμβανόμαστε την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι δημότες και κυρίως οι καταστηματάρχες της περιοχής, αλλά ο δήμαρχος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως και σε όλους τους τόνους ότι σε ένα έργο τέτοιας έκτασης και τόσων ιδιαιτεροτήτων, αναπόφευκτα θα υπήρχε ταλαιπωρία. Σε κάθε περίπτωση, τόσο στην Ίδης όσο και στη Δικαιοσύνης οι εργασίες προχωρούν πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η Υπηρεσία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστούν έτσι, μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί.

Εκτός των υπόλοιπων ιδιαιτεροτήτων, αυτή η ανάπλαση έχει και μια ακόμη: Καθώς συμβαίνει στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” όλων. Κάθε πέτρα που τοποθετείται γίνεται αμέσως αντικείμενο σχολιασμού από τους πάντες – ειδικούς και μη. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αντιθέτως. Μπορεί να λειτουργήσει (και λειτουργεί) ως μια χρήσιμη και απαραίτητη επιπλέον επίβλεψη.

Απλώς έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι, εκτός από εκείνους που θέλουν να προχωρήσει το έργο, έντεχνα και σωστά, υπάρχουν και κάποιοι λίγοι (γνωστοί, έτσι κι αλλιώς) που το υπονομεύουν συστηματικά, με αναληθή και ανακόλουθα δημοσιεύματα, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν την ειλικρινή αγωνία των πρώτων.

Δε θα τα καταφέρουν, διότι η σκοπιμότητά τους είναι προφανής».

Οι επισημάνσεις για τις ανακρίβειες στις διευκρινίσεις που δίνει η δημοτική Αρχή

Ανακρίβεια πρώτη:

Λένε: «Τα είδη των υλικών που χρησιμοποιούνται στο έργο είναι ακριβώς τα προβλεπόμενα από τα τεύχη δημοπράτησης».

Επισήμανση:

Τα τεύχη δημοπράτησης προέβλεπαν κράσπεδα διαστάσεων 27×40 εκατοστά. Στην Ίδης τοποθετήθηκαν κράσπεδα 27×27 εκατοστά. Είναι ακριβώς τα ίδια; Τα τεύχη δημοπράτησης για το υλικό επίστρωσης της κεντρικής λωρίδας κίνησης των οδών Ίδης και Δικαιοσύνης (συμβατικό άρθρο ΟΔΟ Β-52) αναφέρονται σε «επιστρώσεις δαπέδων με κυβόλιθους από γρανίτη πορφυρίτη, διαστάσεων 10x10x10 εκ.». Τοποθετούνται κυβόλιθοι διαστάσεων 10x10x5 εκ., από υλικό που δεν το λες και πορφυρίτη. Είναι ακριβώς τα ίδια;

Ανακρίβεια δεύτερη:

Λένε: «Για το υλικό επίστρωσης της κεντρικής λωρίδας κίνησης των οδών Ίδης και Δικαιοσύνης προβλεπόταν η τοποθέτηση είτε πορφυρίτη είτε κόκκινου γρανίτη και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση».

Επισήμανση:

Το άρθρο ΟΔΟ Β-52 του συμβατικού τιμολογίου αναφέρεται σαφώς σε επιστρώσεις δαπέδων με κυβόλιθους από γρανίτη πορφυρίτη, διαστάσεων 10x10x10 εκ. και όχι διαζευκτικά είτε σε πορφυρίτη είτε σε κόκκινο γρανίτη. Τοποθετείται, δηλαδή, ένα (ας δεχτούμε) συμβατικό υλικό, αλλά σε… μισή ποσότητα από αυτήν που προβλέπεται από τη σύμβαση και… δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση; Αφήστε που το υλικό αυτό, λόγω του μικρού πάχους των 5 εκατοστών και της μειωμένης αντοχής της λάσπης με την οποία τοποθετείται (δεν είναι η τσιμεντοκονία των 450 χιλιόγραμμων τσιμέντου που προβλέπεται συμβατικά), θα «ξηλωθεί» πολύ γρήγορα από την πίεση της κυκλοφορίας των λεωφορείων.

Ανακρίβεια τρίτη:

Λένε: «Οι αλλαγές στη μελέτη, όπως λ.χ. η διατήρηση των δέντρων στη λ. Δικαιοσύνης, γίνονται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του μελετητή και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Επισήμανση:

Ο ίδιος ο μελετητής μάς δήλωσε προφορικά ότι δεν έχει καθόλου συναινέσει σε αλλαγές υλικών. Σε ό,τι δε αφορά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ας δημοσιοποιηθεί η σύμφωνη γνώμη της για τις αλλαγές των υλικών.

Ανακρίβεια τέταρτη:

Λένε: «Οι προσαρμογές τεχνικών λεπτομερειών που γίνονται κατά την υλοποίηση του έργου, όπως είθισται σε έργα τέτοιου είδους και τέτοιας κλίμακας, δε συνιστούν σε καμία περίπτωση τροποποίηση του βασικού σχεδίου του έργου ή των διακριτών στοιχείων του και δεν υποβαθμίζεται η ποιότητα ή η αντοχή του. Και γι’ αυτές τις προσαρμογές λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη του μελετητή».

Επισήμανση:

Οι αλλαγές των διατομών σε κράσπεδα και στους κυβόλιθους από πορφυρίτη σαφώς και συνιστούν τροποποίηση του βασικού σχεδίου, ό,τι και αν λέτε… Για τη γνώμη τού μελετητή τα είπαμε παραπάνω. Εξάλλου, όπως όμως ομολογείται στη συνέχεια, «για κάθε αλλαγή που έχει γίνει ή ενδεχομένως να γίνει στο μέλλον, γίνεται ή θα γίνει και η σχετική προσαρμογή του οικονομικού αντικειμένου». Συνεπώς, θα χρειαστεί να συνταχθεί και να εγκριθεί Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών, προκειμένου να τροποποιηθούν η σύμβαση και το οικονομικό αντικείμενο για τις εργασίες αυτές. Περιμένουμε να το δούμε… Αλλά να λέτε και «τεχνική λεπτομέρεια» την αλλαγή του υλικού επίστρωσης και μάλιστα με υποδεέστερες διαστάσεις, όταν προορίζεται για λεωφορειόδρομος, δε νομίζετε ότι προκαλείτε; Αλήθεια, σε τι ποσοστό επί του προϋπολογισμού του έργου είναι αυτές οι αλλαγές «τεχνικών λεπτομερειών»;

Ανακρίβεια πέμπτη:

Λένε: «Με πιο απλά λόγια, αν σε κάποιο υλικό η ανάδοχος εταιρεία πληρώσει λιγότερα από τα προβλεπόμενα, ο προϋπολογισμός θα προσαρμοστεί αναλόγως, αφού ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες».

Επισήμανση:

Εδώ και κατά τον πλέον επιεική χαρακτηρισμό, μάλλον υποτιμάται η νοημοσύνη μας. Σύμφωνα με τον Νόμο περί Δημοσίων Έργων, κανένα υλικό δεν τοποθετείται σε ένα δημόσιο έργο αν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί και παραληφθεί από την Υπηρεσία. Πολύ μάλιστα περισσότερο, αν το υλικό αυτό δεν είναι αυτό που προβλέπει η σύμβαση, αλλά άλλο σαφώς μικρότερου κόστους και ποιότητας. Στις περιπτώσεις αυτές και πριν από την παραγγελία του νέου υλικού, συντάσσεται νέα τιμή μονάδας και εγκρίνεται με ΑΠΕ, διότι μόνον έτσι μπορεί να τροποποιηθεί η σύμβαση και να δοθεί εντολή στον εργολάβο να παραγγείλει το νέο υλικό σε αντικατάσταση αυτού που προβλέπει η σύμβαση. Εδώ έχουμε την τοποθέτηση σαφέστατα διαφορετικών υλικών από αυτά που προβλέπει η σύμβαση, προφανέστατα μειωμένου κόστους, για τα οποία, αφού δημοσιεύσαμε μια τόσο μεγάλη κριτική, μας λένε τώρα ότι… θα προσαρμοστεί ο προϋπολογισμός και θα μειωθεί το «λαβείν» του εργολάβου! Εμείς απλά λέμε ότι, επειδή κάποιοι πιαστήκαν «με τη γίδα στην πλάτη», τώρα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Και κάτι τελευταίο. Ο εργολάβος δε θα αποτολμούσε να παραγγείλει τα μειωμένης διάστασης υλικά, αν προηγουμένως δεν είχε την «κάλυψη» από την υπηρεσία. Συνεπώς, η «συνδιαλλαγή» ή η «συνεννόηση» για την αλλαγή των υλικών θα πρέπει να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, ελπίζοντας και στα στραβά μάτια της… κοινωνίας. Έχουν όμως γνώση οι φύλακες…

Ανακρίβεια έκτη:

Λένε: «Όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η δημοτική Αρχή κάνει “χάρες” στον εργολάβο, είτε δεν ξέρουν τα γεγονότα, είτε λένε συνειδητά ψέματα: Για κάθε αλλαγή που έχει γίνει ή ενδεχομένως να γίνει στο μέλλον, γίνεται ή θα γίνει και η σχετική προσαρμογή του οικονομικού αντικειμένου. Με πιο απλά λόγια, αν σε κάποιο υλικό η ανάδοχος εταιρεία πληρώσει λιγότερα από τα προβλεπόμενα, ο προϋπολογισμός θα προσαρμοστεί αναλόγως, αφού ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει και εκεί που οι αλλαγές ανεβάζουν το κόστος – έχουν συμβεί και τέτοιες, απλώς το αφήγημα των συστηματικών λασπολόγων επιλέγει να τις αγνοεί».

Επισήμανση:

Αντί να δηλώνουν όσα δηλώνουν και να κατηγορούν όσους κατηγορούν αόριστα και χωρίς τεκμηρίωση, απλά θα ήταν πολύ καλύτερα να δώσουν στη δημοσιότητα, αν υπάρχουν, τις δύο τροποποιήσεις του συμβατικού προϋπολογισμού που, όπως λέγεται, έχουν κάνει μέχρι σήμερα με ΑΠΕ, για να «φαγωθούν» ποσά από τα απρόβλεπτα του έργου, που ήταν συνολικά 481.242,22 €. Αν ισχύει αυτό και δεν είναι φήμη και μάλιστα ότι τα περισσότερα από αυτά τα απρόβλεπτα «φαγώθηκαν» μέχρι τώρα σε νέες τιμές, για να δικαιολογήσουν τα ξύλα-δήθεν ράμπες διάβασης εργοταξίου που έβαλαν για την κίνηση των πολιτών μπροστά από τα καταστήματα, αυτό δεν είναι θέμα;

Αυτά προς το παρόν. Αναμένουμε να δοθούν στη δημοσιότητα οι ΑΠΕ του έργου και τότε θα τα πούμε… Ένας υπαρκτός φόβος, πάντως, και τον λέμε από τώρα, είναι να κληθεί ο Δήμος να πληρώσει και παραπάνω χρήματα στον εργολάβο για να ολοκληρώσει το έργο, αφού δεν έχει πλέον απρόβλεπτα στη σύμβαση…

Αντί επιλόγου

Η δημόσια απολογία-ομολογία της διοίκησης του Βασίλη Λαμπρινού στις εύλογες ανησυχίες και τις καταγγελίες των ενδιαφερόμενων πολιτών, τις οποίες μέσα από τις στήλες της εφημερίδος καθημερινά σχεδόν δημοσιοποιούμε, επιβεβαιώνει με τον δικό της τρόπο τα όσα γράφουμε.

Με αφορμή, άλλωστε, τα δημοσιεύματα της εφημερίδας, ευαισθητοποιήθηκε ο μηχανισμός της δημοτικής Αρχής, ένας μηχανισμός πρόωρα προεκλογικός (;), στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των αντιδράσεων του κόσμου. Επειδή όμως το αναφέρει, η δημοτική Αρχή οφείλει δημόσια να προσδιορίσει και να κατονομάσει τους υπονομευτές του δημοτικού έργου με συγκεκριμένες αναφορές, αποδείξεις και παραδείγματα. Η αλλαγή τακτικής – που από το ένα άκρο της πλήρους σιωπής στις δημόσιες κριτικές του δημοτικού έργου να περνάει στο άλλο άκρο της παραληρηματικής καταγγελίας όσων έχουν μια άλλη οπτική, αισθητική αντίληψη να αντιλαμβάνονται το παραγόμενο, όπως «αυτοπροσδιορίζεται» κάθε φορά, δημοτικό έργο – είναι καλοδεχούμενη (!), γιατί έστω κι έτσι υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος.

Με δημοσιογραφικό και όχι μόνο ενδιαφέρον, αναμένουμε τη συνέντευξη Τύπου.

Αναμένουμε κυρίως όμως το Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της ίδιας μέρας, αν εκεί οι 5 μηχανικοί της δημοτικής Αρχής αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλα αυτά, ότι έτσι είναι, και φυσικά στον δημόσιο αυτό διάλογο να ακούσουμε κι εμείς και οι δημότες και τις απόψεις της αντιπολίτευσης, αν βέβαια κάποιοι παράγοντες έχουν κάτι διαφορετικό να πουν.

 

 

neakriti.