ΚΡΗΤΗ

Ένας άστεγος από την Κρήτη σε διεθνή φεστιβάλ –

Hζωή ενός… αόρατου ανθρώπου, που  εργαζόταν παλιά ως πλανόδιος λαχειοπώλης στα Χανιά, έγινε ένα άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, από τη Βίκη Αρβελάκη, το οποίο θα συμμετέχει σε Διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Η ταινία ‘’Solomos” κάνει ελληνική πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του  21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στη νέα κατηγορία Platform, το Σάββατο 2 Μαρτίου, στις 5.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, λιμάνι.

H αμερικανική πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στο επίσημο πρόγραμμα του  16oυ Big Sky Documentary Film Festival στην πολιτεία Μοντάνα, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.

Το ντοκιμαντέρ

Ο Σολωμός εργαζόταν παλιά στην πόλη ως πλανόδιος λαχειοπώλης. Μοιάζει αλλιώτικος, αόρατος, δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και εφορία και αν κάτσεις δίπλα του, θα ρωτήσει αν είσαι καλά, αν θες τσιγάρο.

Αδιαφορεί για τα ακριβά ρούχα και τα αρώματα. Ο Σολωμός, με καταγωγή από την Κύπρο, μιλάει 4 γλώσσες, διαβάζει κάθε μέρα εφημερίδα, απευθύνεται συνήθως στον πληθυντικό αριθμό, και όσο διακριτικά μοιράζεται την πόλη με όσους δεν έχουν στέγη, τόσο αδιάκριτα παρατηρεί τα άστρα και τα πουλιά του ουρανού κάθε βράδυ.

“Πάντα πίστευα” -αναφέρει η δημιουργός- “πως τα ντοκιμαντέρ δίνουν φωνή σε αυτά που δεν λέγονται εύκολα, που δεν φαίνονται, που πολλές φορές τα προσπερνάμε.

Οι σκέψεις του Σολωμού – μέσα σε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ – θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο Big Sky Documentary Film Festival στη Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η φωνή του, ίσως είναι η φωνή πολλών – σαν τον Σολωμό – αυτού του κόσμου.

Αξιοπρεπών ανθρώπων, καλλιεργημένων και σεμνών, με οξύ το πνεύμα και ζεστό το βλέμμα. Ανθρώπων που αν ξέρεις το ονοματεπώνυμό τους, άντε και λίγη απ’ την ιστορία τους, ανησυχείς για αυτούς και προσπαθείς να κάνεις την προσευχή σου πράξη.

Τουλάχιστον. Να βάζετε περισπωμένη στη γη, για να’χουμε όλοι στέγη – όπως λέει κι ο Γ. Ποταμίτης.’’

 

Συντελστές Σκηνοθεσία: Βίκη Αρβελάκη

Κάμερα: Σταύρος Παπαδημητρίου | Δημήτρης Κυριακάκης

Μοντάζ: Βίκη Αρβελάκη | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική: SOCIAL WASTE

Επιμέλεια Παραγωγής: Χρύσα Καπαγιωρίδου

DCP Transfer: Γιάννης Γιαννικάκης

Διάρκεια : 10 λεπτά

Έτος Παραγωγής: 2019

Φιλμογραφία Β. Αρβελάκη

Στα Σκοτεινά στην Κρήτη (2016) | Yποψήφιο για καλύτερο ντοκιμαντέρ για το 2017 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (βραβεία ΙΡΙΣ).

Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς, Κακόπετρος 27 Αυγούστου 1944 (2018, σκηνοθεσία μαζί με τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη).