ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ένα αυθεντικό ταλέντο της Κρητικής μουσικής, ετών 15!

Κρατήστε το όνομά: Βαγγέλης Γκοσμάνης

Του Κυριάκου Καραγιώργη*

Σημειώστε το ονοματεπώνυμο Βαγγέλης Γκοσμάνης και θυμηθείτε το κείμενο που ακολουθεί σε λίγα χρόνια. Ίσως όλη η Κρήτη μιλάει για αυτόν το νέο λυράρη και να υποκλίνεται στο δοξάρι του.

Γεννημένος λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, με καταγωγή από τη Σητεία, σήμερα ζει και πηγαίνει σχολείο στην Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, αφού οι γονείς του , πριν τρία χρόνια περίπου, αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή την εποχή της κρίσης και των μνημονίων , εκτός της Ελλάδας..

Σήμερα 27 του Γενάρη, κλείνει τα δεκαπέντε του χρόνια κι ευχόμαστε να τα γιορτάσει με τον καλύτερο τρόπο, ελπίζοντας πως θα δικαιώσει όλους αυτούς που πιστεύουν στο ταλέντο του.

Αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα ,λένε πως είναι το μεγαλύτερο ταλέντο στη λύρα της κρητικής μουσικής των τελευταίων χρόνων έχοντας μεγάλη διαφορά από κάθε άλλο συνομήλικό του.

Εμφανίστηκε πριν από λίγους μήνες σε κρητικό τηλεοπτικό κανάλι και από την πρώτη στιγμή ο τρόπος του παιξίματος του, τα ηχοχρώματα και οι μελωδίες  που ακούστηκαν από το δοξάρι του έδειξαν το πόσο σημαντικός καλλιτέχνης μπορεί να εξελιχθεί.

Η ευγένεια και η σεμνότητα του 14χρονου  νεαρού λυράρη είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα στο ήρεμο παραδοσιακό παίξιμο του το οποίο έχει εμφανώς επηρεαστεί μόνο από πρωτομάστορες και παραδοσιακούς καλλιτέχνες.

Πραγματικά χρειάζονται συγχαρητήρια οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού αλλά και οι δάσκαλοι του, που με τον τρόπο τους ο καθένας ,το καθοδήγησαν να αναζητήσει το δρόμο του στο καλλιτεχνικό στερέωμα και τους δόμους της Κρητικής μουσικής.

Ο μικρός Βαγγέλης φάνηκε να μην αγχώνεται καθόλου έχοντας στο πλάι του αλλά και σαν πρότυπα ,σπουδαίους καλλιτέχνες και μουσικούς της Κρήτης. Παρόλο που τον πιάνει δέος, όπως λέει ο ίδιος όταν πιάνει το δοξάρι, δεν διστάζει να φανερώσει πως αισθάνεται πραγματικά ελεύθερος παίζοντας σκοπούς που συγκινούν όχι μόνο τον ίδιο τον νεαρό καλλιτέχνη, αλλά και κάθε ακροατή που θα τον παρακολουθήσει.

Ένα αυθεντικό ταλέντο της Κρητικής μουσικής, ετών 15!

Η αγάπη του για την Κρήτη είναι έκδηλη σε κάθε του φράση και επιθυμεί να σπουδάσει τουριστικά για να μπορέσει να βοηθήσει την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, παράλληλα με την ενασχόληση του με τη μουσική και τη λύρα.

Ο θαυμασμός, η προσήλωση και η σεμνή προσέγγιση που δείχνει παίζοντας και ερμηνεύοντας μουσικά τους μεγάλους πρωτομάστορες αλλά και τους σύγχρονους μεγάλους δεξιοτέχνες που έχει σαν πρότυπα του, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο τί σημαίνει η σωστή διατήρηση και η διάδοση της παραδοσιακής κρητικής μουσικής χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερβολές.

Ένας έτοιμος  και εξαιρετικός δεξιοτέχνης που μπορεί με απλό και όμορφο τρόπο να  ταξιδεύει μέσα στις νότες δίνοντας κάθε φορά το ηχόχρωμα του δημιουργού που πραγματικά αναρωτιέσαι που κρύβεται τόσο μεγάλο ταλέντο μαζί με τόση ευγένεια και σεμνότητα σε ένα μικρό παλικαράκι.

Πραγματικά θα είναι ευχή και μεγάλη τύχη για την Κρητική μουσική να καταφέρει να φτιάξει δικές του συνθέσεις και να βάλει κι αυτός το δικό του πετραδάκι στην μουσική παρακαταθήκη του τόπου, εκπληρώνοντας και όλα τα δικά του όνειρα αλλά και όλων όσους τον πιστεύουν. Αυτό που σίγουρα είναι φανερό πως κάνει με μεγάλη επιμέλεια είναι να δουλεύει μελετώντας σκληρά , προσπαθώντας να μην αλλοιώσει τα ακούσματα που τον αγγίζουν και βέβαια  χωρίς να παραλείπει να ευχαριστεί όλους όσοι τον βοήθησαν, τον συμβούλεψαν και εξακολουθούν να τον συμβουλεύουν και να τον παροτρύνουν να ανοίξει τα φτερά του στις πλαγιές της Κρητικής μουσικής με ένα δοξάρι που πραγματικά στάζει μέλι και ήθος.

Βαγγέλη Γκοσμάνη, να τα εκατοστίσεις, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις όσων πιστεύουμε στις ικανότητες σου και εκπληρώνοντας κάθε κρυφή σου ή φανερή προσδοκία, κάνοντας υπερήφανη την οικογένειά σου αλλά και την Κρήτη.

* Ο Κυριάκος Καραγιώργης είναι στιχουργός

Ένα αυθεντικό ταλέντο της Κρητικής μουσικής, ετών 15!