ΚΡΗΤΗ

Έπιασαν τον ντόπιο “εισπράκτορα” της… βουλγαρικής μαφίας

ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Σε ένα καφενείο κοντά στη Χανιώπορτα, έχοντας καταναλώσει αρκετό αλκοόλ και λίγο πριν πάει για να εισπράξει χιλιάδες ευρώ από ηλικιωμένο άτομο, συνελήφθη προχθές στις 9.30 το βράδυ ένας 62χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ως «εισπράκτορας» των βουλγαρικών κυκλωμάτων που εξαπατούν ηλικιωμένους. Η σύλληψή του έγινε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, οι οποίοι έφτασαν στα ίχνη του μετά από πολύμηνη έρευνα, αλλά και αναγνωρίσεις θυμάτων του που είδαν φωτογραφίες του από το αρχείο σεσημασμένων της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 62χρονος «στρατολογήθηκε» από μέλη αυτών των κυκλωμάτων που βρίσκονται στη Βουλγαρία. Στο ίδιο κύκλωμα εμπλέκονται και τρεις Βούλγαροι, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για εκατοντάδες απάτες στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για έναν βούλγαρο ηλικίας 47 ετών, μια συμπατριώτισσά του, ηλικίας 51 ετών και μία ακόμη Βουλγάρα η οποία δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Ο 62χρονος έχει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, και στο παρελθόν απασχολήσει τις Διωκτικές Αρχές. Μία από αυτές ήταν το Νοέμβριο του 2018, όταν είχε συλληφθεί από λιμενικούς να έχει «φορτώσει» τη μηχανή του με λαθραία τσιγάρα.

Ενάμιση εκατομμύριο επιδιωκόμενο όφελος

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Υ.Α Ηρακλείου περιλαμβάνει συνολικά 206 υποθέσεις. Σε 13 περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν τα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος κατάφεραν να εξαπατήσουν τα θύματά τους και αποκόμισαν περισσότερες από 90 χιλιάδες ευρώ! Υπήρξαν άλλες τέσσερις απόπειρες κατά τις οποίες οι δράστες δεν πέτυχαν το στόχο τους, αλλά και 189 για τις οποίες μπορεί να μην υπήρξε επίσημη καταγγελία, ωστόσο ερευνήθηκαν από τους αστυνομικούς. Ολες αυτές οι ενέργειες είχαν ως αφετηρία του, τον περασμένο Φεβρουάριο, μέχρι και προχθές που συνελήφθη ο 62χρονος.

Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες που έγιναν και για τις 206 περιπτώσεις το επιδιωκόμενο όφελος υπολογίζεται κοντά στο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.

Όπως έγραψε προσφάτως η «Π» τα νήματα φαίνεται να κινούν πολλά άτομα που βρίσκονται σε χωριά της Βουλγαρίας, τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή την απάτη, αφού βλέπουν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα.

Για πολλά από αυτά τα άτομα έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, όμως οι Έλληνες αστυνομικοί περιμένουν την εκτέλεση τους από τη βουλγαρική Αστυνομία.

patris.gr