ΚΡΗΤΗ

«Έρχεται» το Pride Ηρακλείου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή ενός ακόμη Φεστιβάλ Pride στην Κρήτη. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό εδώ και μερικές ημέρες, το επονομαζόμενο “Her Pride 2018 – αυτο-οργανωμένο Φεστιβάλ Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας Ηρακλείου” θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Ηρακλείου το διήμερο 6-7 Ιουλίου.

Πρόκειται για το τρίτο Φεστιβάλ Pride που φιλοξενείται στο Ηράκλειο τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια: Είχε προηγηθεί το 1ο Pride Κρήτης το 2015, ενώ πέρυσι έλαβε χώρα στο Ηράκλειο και το 3ο Pride Κρήτης. Εξάλλου, το “Her Pride 2018” θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο με τα δύο προηγούμενα Pride που φιλοξενήθηκαν στο Ηράκλειο: στο πάρκο Γεωργιάδη.
Επισημαίνεται ότι ουσιαστικά το φετινό φεστιβάλ είναι το πρώτο αυτο-οργανωμένο Φεστιβάλ Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας Ηρακλείου, αφού τα αντίστοιχα φεστιβάλ που έλαβαν χώρα τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια είχαν τον χαρακτηρισμό “LGBTQI+ Pride Κρήτης”.

Εξάλλου, μπορεί να μην έχει ακόμη ανακοινωθεί το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, ωστόσο οι διοργανωτές έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι – όπως και πέρυσι – θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πορεία των συμμετεχόντων στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου. Η εν λόγω πορεία θα γίνει, φέτος, το Σάββατο 7 Ιουλίου.

«Το συντονιστικό του “Her Pride 2018 – αυτο-οργανωμένο Φεστιβάλ Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας Ηρακλείου”, ανακοινώνει τη διεξαγωγή διήμερου φεστιβάλ το οποίο θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο, και συγκεκριμένα στο πάρκο Γεωργιάδη, στις 6 και 7 Ιουλίου του 2018», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση της οργανωτικής συνέλευσης του φεστιβάλ.
«Από την εξέγερση του Stonewall μέχρι και σήμερα, η ΛΟΑΤΚΙΑ+κοινότητα (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς, κουίρ (queer), ίντερσεξ, ασέξουαλ+) συνεχίζει να μάχεται και να διεκδικεί ισότητα και ορατότητα απέναντι σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η έμφυλη καταπίεση και βία, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις. Κι ενώ αυτός ο αγώνας πολλές φορές έχει καπηλευτεί και γίνει προϊόν προς εκμετάλλευση και κερδοφορία, χάνοντας τα μαχητικά του χαρακτηριστικά, τα αυτό-οργανωμένα, αντι-εμπορευματικά φεστιβάλ υπερηφάνειας, διατηρώντας την ανεξαρτησία τους, δίνουν έδαφος στις πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις. Η παρακαταθήκη που έχουν αφήσει, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα (όπως και συγκεκριμένα στην Κρήτη με τα τρία προηγούμενα LGBTQI+ Pride Κρήτης), μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα.

Παλεύουμε για την ορατότητα και την απελευθέρωση των ζωών μας, ενάντια στην πατριαρχία και στις πολλαπλές καταπιέσεις που αυτή παράγει στα θέματα φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας. Τασσόμαστε ενάντια σε σεξισμό, πατριαρχία, ομοφοβία, τρανσφοβία, ψυχοφοβία, χοντροφοβία, ηλικιοφοβία, φασισμό, εθνικισμό, ρατσισμό και κάθε άλλη καταπίεση. Η συλλογικοποίηση των αναγκών μας, όπως και η συμπόρευση με άλλους αγώνες θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες. Ο αγώνας για κάθε ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομο, γυναίκα, ΑμεΑ, πρόσφυγα, σεξεργάτρια, εργαζόμενη, για κάθε άτομο που μάχεται και διεκδικεί την ελευθερία του και κάθε άτομο που βιώνει την καταπίεση, για εμάς είναι κοινός», επισημαίνουν οι διοργανωτές.
«Ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, η οργανωτική συνέλευση αυτού του φεστιβάλ επιλέγει οι διαδικασίες της να είναι οριζόντιες και αντι-ιεραρχικές, χωρίς χορηγούς, αιγίδες, επιχειρήσεις, κόμματα ή άλλες κηδεμονίες. Επιλέγουμε να δημιουργήσουμε ένα αντι-εμπορευματικό, αντι-καπιταλιστικό φεστιβάλ. Με γνώμονα τον πολιτικό διάλογο, επιλέγουμε τη συνεύρεση με κάθε άτομο που παλεύει με τον δικό του τρόπο ενάντια στις έμφυλες και άλλες καταπιέσεις που βιώνει, με στόχο ένα ελεύθερο φεστιβάλ, συμπεριληπτικό και διαθεματικό».

Γιατί HER(aklion) Pride

«Αναγιγνώσκουμε το έμφυλο ζήτημα ως ενιαίο, όσον αφορά την κοινή συνισταμένη της πατριαρχικής πραγματικότητας, την οποία αντιμάχεται. Μιας εξουσίας, δηλαδή, η οποία καταπιέζει κάθε άτομο το οποίο δε συμβαδίζει με τα κυρίαρχα πρότυπα που αυτή θέτει, ιεραρχώντας ανθρώπους και φύση, βάσει ενός καθεστώτος εκμετάλλευσης και επικυριαρχίας. Βάσει αυτού, θεωρούμε ότι οι φεμινισμοί και οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ διεκδικήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Επιδιώκουμε την αποδόμηση των στερεοτύπων γύρω από το φύλο, καταρρίπτοντας ταμπέλες και επιβεβλημένες νόρμες. Επιδιώκουμε τη σύγκρουση με την επίπλαστη κανονικότητα που ορίζει τα σώματά μας, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία τους. Επιδιώκουμε την έκφραση της σεξουαλικότητας, η οποία δεν περιορίζεται μέσα στις διαπροσωπικές σχέσεις και “την κρεβατοκάμαρά μας”. Επιδιώκουμε τη ρήξη με κάθε εξουσία που θέτει τις εαυτές μας υπό καθεστώς υποτίμησης, εκμετάλλευσης ή βίας.

Καλούμε κάθε άνθρωπο που θέλει να παλέψει μαζί μας, και να διεκδικήσει την ορατότητα και την ελευθερία, σε ένα διήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων και ουσιαστικής αλληλεπίδρασης, όπως και στην πορεία πολύχρωμων μαχητικών διεκδικήσεων, που θα γίνει το Σάββατο 7/7, στους δρόμους του Ηρακλείου», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Her Pride 2018 μπορεί είτε να επισκέπτεται τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook (https://www.facebook.com/herpridefest/), είτε τον διαδικτυακό ιστότοπο https://herpride2018.wordpress.com/, είτε, τέλος, να στείλει email στο prideher2018@gmail.com.