ΚΡΗΤΗ

Έτσι θα κριθούν οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη Βαρύ το κατηγορητήριο – Οι ποινές που προβλέπει ο νόμος για τους απαγωγείς του Κρητικού επιχειρηματία

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης απαγωγής του Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει μέχρι τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης οι 12 άνδρες που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Και οι 12 κατηγορούμενοι βαρύνονται – μεταξύ άλλων – με κακουργηματικές κατηγορίες. Ειδικότερα, οι “12” κατηγορούνται για συνολικά πέντε κακουργηματικές πράξεις. Εξάλλου, οι κατηγορούμενοι – στο σύνολό τους – βαρύνονται και για τέσσερις ακόμη πλημμεληματικές πράξεις. Ας σημειωθεί, ακόμη, ότι στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται τρεις ακόμη πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, οι οποίες βαρύνουν – κατά περίπτωση – 3 από τους 12 κατηγορούμενους.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” παρουσιάζει σήμερα, εκτός από το βαρύ κατηγορητήριο με το οποίο θα αναμένεται να κριθούν οι “12”, το εύρος των ποινών που προβλέπεται για κάθε μία πράξη ξεχωριστά, εφόσον – προφανώς – υπάρξει καταδίκη. Πάντως, το εύρος των ποινών – σε περίπτωση καταδίκης – για κάποιες πράξεις που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο ποικίλλει: Για ένα από τα πλημμελήματα μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 ημερών, ωστόσο, για κάποια κακουργήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, ο νομοθέτης δίνει στους δικαστές την ευχέρεια να επιβάλουν μέχρι και κάθειρξη 20 ετών.

Κακουργήματα

Οι 12 κατηγορούμενοι βαρύνονται για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντος ή άλλου σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (οι 10) και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (οι 2), για διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου, καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού τυφεκίου.

Για τα κακουργήματα, ο νόμος προβλέπει ποινές κάθειρξης. Η κάθειρξη μπορεί να είναι είτε πρόσκαιρη (από 5 έως 20 έτη), είτε ισόβια. Επισημαίνεται ότι για καμία από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι “12” δεν προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Αναλυτικότερα, για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής, προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη. Για την απόπειρα εκβίασης προβλέπεται ποινή από δύο έτη έως 12 έτη. Για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια. Ωστόσο, για την πράξη της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, προβλέπεται ποινή από 10 έως 20 έτη.

Από εκεί και πέρα, για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου, προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 5 έως 20 έτη. Το ίδιο ακριβώς εύρος ποινών προβλέπεται για τη διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού τυφεκίου.

Εκτός από τα πέντε κακουργήματα, οι “12” κατηγορούνται και για πλημμεληματικές πράξεις. Σημειώνεται ότι, για πλημμελήματα, το μέγιστο της ποινής που μπορεί να επιβληθεί είναι πέντε χρόνια.

Πλημμελήματα

Συγκεκριμένα, για εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 χρόνια. Για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, τελεσθείσας διά πυρός, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη.

Εξάλλου, για επικίνδυνη σωματική βλάβη, ο νόμος προβλέπει ποινή από 3 μήνες μέχρι πέντε χρόνια. Για την πράξη της κλοπής προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι πέντε έτη. Από εκεί και πέρα, για την πράξη της αντίστασης, προβλέπεται ποινή από ένα έως πέντε έτη, για παράνομη κατοχή πυρομαχικών ποινή από έξι μήνες έως 5 έτη και για παράνομη κατοχή φωτοβολίδων από 10 μέρες έως 1 έτος.

Στη φυλακή οι “7”

Σημειώνεται ότι από τους συνολικά 12 κατηγορούμενους, οι 8 παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 4 είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ειδικότερα, στη φυλακή βρίσκονται τα επτά άτομα που συνελήφθησαν στις 2 Οκτωβρίου του 2017, ημέρα απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη από την ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για επτά άνδρες ηλικίας από 24 έως 61 ετών. Ο όγδοος κατηγορούμενος που παραμένει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής είναι το άτομο που συνελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Αναφορικά με τους τέσσερις κατηγορούμενους που παραμένουν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όλοι τους οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών πριν από λίγους μήνες. Μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους: Πρόκειται για έναν 39χρονο κάτοικο Αθηνών, έναν 46χρονο Κρητικό, μόνιμο κάτοικο Αθηνών, καθώς και δύο Ρεθυμνιώτες ηλικίας 41 και 49 ετών.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ένα ανήλικο κορίτσι. Πρόκειται για μια 17χρονη – σήμερα – κοπέλα, που φέρεται να “μπλέχτηκε” στην υπόθεση από τον ίδιο της τον πατέρα. Η ανήλικη είχε αφεθεί ελεύθερη πέρυσι τον Οκτώβριο με περιοριστικούς όρους. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η κοπέλα δε θα δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Για τη 17χρονη έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία – όπως ορίζει ο νόμος λόγω της ανηλικότητάς της – και αναμένεται να δικαστεί από Δικαστήριο Ανηλίκων, σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της κύριας δίκης.

Ηγετικό ρόλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κατηγορητήριο με το οποίο αναμένεται να δικαστούν οι φερόμενοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, ηγετικό ρόλο στην απαγωγή φέρονται να είχαν δύο από τους 12 κατηγορούμενους. Πρόκειται για δύο 46χρονους Κρητικούς. Ο ένας είναι προφυλακισμένος, ενώ ο δεύτερος είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Αξίζει να τονιστεί, πάντως, ότι ηγετικό ρόλο στην οργάνωση που σχηματίστηκε φέρεται να είχαν, εκτός από τους δύο 46χρονους, και άλλα άτομα, τα στοιχεία των οποίων παραμένουν άγνωστα στις Αρχές.

Μεταξύ των ενεργειών που φέρονται να τέλεσαν οι φερόμενοι “εγκέφαλοι” της οργάνωσης περιλαμβάνονται ο ακριβής σχεδιασμός της απαγωγής, η στρατολόγηση τυχόν νέων μελών, ο προγραμματισμός των επικοινωνιών που γίνονταν με τους οικείους του απαχθέντος (συνολικά 32), η εξασφάλιση όλων των υλικών μέσων που ήταν απαραίτητα (καταλύματα, οχήματα, όπλα, κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα κ.λπ.), αλλά και ο καταμερισμός καθηκόντων μεταξύ των υπόλοιπων μελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 46χρονος Κρητικός, που ζει στην Αθήνα, φέρεται ως το άτομο που μεταξύ άλλων διένειμε ρόλους και καθήκοντα στο κάθε μέλος, ενώ φέρεται από τις Αρχές ότι ήταν εκείνος που επιμελήθηκε και εκτέλεσε – μαζί με άλλα, άγνωστα άτομα – την επιχείρηση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Εξάλλου, ο έτερος φερόμενος “εγκέφαλος” ήταν εκείνος ο οποίος φέρεται να οργάνωνε και να διεύθυνε τον τρόπο ανάθεσης των εκάστοτε καθηκόντων και ενεργειών, έχοντας φυσική παρουσία στους χώρους φύλαξης του Λεμπιδάκη για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι “12” κατηγορούνται και για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του απαχθέντος. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο 54χρονος επιχειρηματίας υπέστη κάκωση στο αριστερό του πόδι, καθώς για συνολικά 187 μέρες αυτό ήταν δεμένο με αλυσίδα. Εξάλλου, οι “12” φέρονται να χορηγούσαν στον Μιχάλη Λεμπιδάκη ηρεμιστικά χάπια σε καθημερινή βάση, κάτι που εγκυμονούσε κίνδυνο για την υγεία του τελευταίου. Εξάλλου, ο 54χρονος επιχειρηματίας φέρεται να παρέμεινε σε «ανήλιο χώρο», χωρίς να κινείται σχεδόν καθόλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ομηρίας του. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα – εκτός των άλλων – ο απαχθείς να αδυνατίσει κατά 16 ολόκληρα κιλά.

Οι 186 μέρες του μαρτυρίου

Οι 186 μαρτυρικές ημέρες που πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποτελούν, εκτός των άλλων, ρεκόρ στις υποθέσεις απαγωγής που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ελληνική κοινωνία – και όχι μόνο. Μέχρι πέρυσι, την ιδιότυπη αυτή πρωτιά κρατούσε η περίπτωση της απαγωγής του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα, το 2001. Ο 34χρονος – τότε – άνδρας είχε κρατηθεί όμηρος για δύο μήνες, πριν τελικά οι απαγωγείς του λάβουν το ένα από τα συνολικά 3 εκατομμύρια δολάρια, που είχαν ζητήσει ως λύτρα, και τον απελευθερώσουν.

Σημειώνεται ότι, ενώ αρχικά οι απαγωγείς ζητούσαν από την οικογένεια Λεμπιδάκη την καταβολή του “αστρονομικού” ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα πριν την απελευθέρωσή του από την ΕΛ.ΑΣ. είχαν ρίξει – κατά πολύ – τις απαιτήσεις τους. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα πριν πέσουν στη “φάκα” των Αρχών, οι απαγωγείς φέρονται να είχαν ρίξει τις απαιτήσεις τους για να αφήσουν ελεύθερο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη κάτω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο επίλογος στον “Γολγοθά” του 54χρονου επιχειρηματία γράφτηκε το πρωί της 2ας Οκτωβρίου του 2017, αναίμακτα και χωρίς οι απαγωγείς να πάρουν στα χέρια τους ούτε μισό ευρώ! Μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία και τη σύλληψη των δύο εμπλεκόμενων ατόμων που βρίσκονταν στη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο Ρέθυμνο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για τους υπόλοιπους πέντε που εμπλέκονται στην υπόθεση και οι οποίοι συνελήφθησαν τελικά την ίδια ημέρα.

 

 

 

 

 

.neakriti.gr/