ΚΡΗΤΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας

Σε ηλικία 73 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο

Πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 73 ετών ο διακεκριμένος δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Αντώνης Βγόντζας είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και την προεδρία της κυβέρνησης.

Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε διατελέσει διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

vgontzas-foto1

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα αλλά η καταγωγή του ήταν από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Καπίστρι, ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασηθιώτικων βουνών

Σπούδαασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά, στην Αθήνα, την Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία ενώ ασκούσε την δικηγορία από το 1971.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος. Υπερασπίστηκε κυρίως φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια, όταν ζητούσαν ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Συνελήφθη κατα τη διάρκεια των δικών, κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε για πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως “πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής”.

Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πρίν και κατα τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικασήριο, καθώς και στα αγγλικά δικασήρια κατα του περιοδικού TIME.

vgontzas-foto2

Για πολλές δεκαετίες συμμετείχε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η «Αττική οδός», η «Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου», η «Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης», ο «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», η «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου» (1993-2004).

Ο Αντώνης Βγόντζας ήταν ο βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλλι Πεδιάδος» στην Κρήτη.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας αλλά και πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Έμωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης- Αμερικής.

Ο Αντώνης Βγόντζας αρθρογραφούσε  στο Πρώτο ΘΕΜΑ, την Νέα Κρήτη αλλά και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Συγκίνηση στη Βουλή

Σε κλίμα συγκίνησης για την απώλεια του Αντώνη Βγότζα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε το λόγο προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την απώλεια του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και να εκφράσει την οδύνη του.
Συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπενθυμίζοντας τους αγώνες του Αντώνη Βγότζα για την δημοκρατία.

Συλλυπητήρια εξέφρασε η ΝΔ δια του Νίκου Δένδια και το ΚΚΕ με τον κ. Θανάση Παφίλη.

Φώφη Γεννηματά: Εχασα έναν αγαπημένο άνθρωπο, έναν αδελφό

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε την οδύνη της για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα.

«Είμαστε συντετριμμένοι. Χάσαμε τον Αντώνη Βγόντζα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, ιστορικό στέλεχος της παράταξής μας και κορυφαίο νομικό. Ο δημοκρατικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός ανυποχώρητου δημοκράτη. Εγώ προσωπικά έχασα έναν αγαπημένο άνθρωπο, έναν αδελφό. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Θα μας εμπνέει πάντα η προοδευτική του σκέψη, οι αγώνες του για τη Δημοκρατία, το πάθος του για τη δικαιοσύνη και η ασίγαστη φλόγα για τη δημιουργία ως το τέλος της ζωής του. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Πόπη και στους δικούς του ανθρώπους», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Γιώργος Παπανδρέου: Καλό σου ταξίδι

Τον Αντώνη Βγόντζα αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας λόγο για έναν «καλό φίλο και σύντροφο» και για έναν «σπουδαίο επιστήμονα και αγωνιστή κατά της χούντας των συνταγματαρχών».

George A. Papandreou@GPapandreou

Ένας καλός φίλος και σύντροφος, ένας σπουδαίος επιστήμονας και αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Αντώνη, καλό σου ταξίδι.

See George A. Papandreou’s other Tweets

Ευάγγελος Βενιζέλος: Έφυγε μαχόμενος

Έφυγε μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ανέφερε στην συλλυπητήρια δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ο Αντώνης Βγόντζας έφυγε μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή. Με την πένα στο χέρι, γράφοντας ακατάπαυστα, αγωνιζόμενος για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Η επιλογή του, από τη νεαρή του ηλικία, ήταν να δαπανήσει τη ζωή του στη συλλογική προσπάθεια για τον Τόπο και τη Δημοκρατική Παράταξη. Μπήκε μπροστά, με προθυμία, σε όλα τα δύσκολα. Ευτυχώς πρόλαβε να κρατήσει στα χέρια του το συγγραφικό κύκνειο άσμα του, το βιβλίο του για τη Μεταπολίτευση και την κρίση. Δεν πρόλαβε όμως να εκπροσωπήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λασίθι, στη Βουλή των Ελλήνων, όπως το επιθυμούσε βαθειά και όπως του άξιζε.

Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον συγκροτημένο και μαχητικό δικηγόρο, τον μελετητή του δικαίου, τον έγκυρο αναλυτή των θεσμικών προβλημάτων της χώρας, τον πάντα διαθέσιμο φίλο, τον τρυφερό άνθρωπο και εύχομαι κουράγιο στη σύζυγο, τα αδέλφια του και όλους τους δικούς του.

Δείτε επίσης