ΚΡΗΤΗ

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ: Ένα βήμα πιο κοντά η ανάπλαση της

Τις πρώτες παρεμβάσεις του σχεδίου ανάπλασης της Αγίας Τριάδας βάζει μπροστά η Λότζια με στόχο η τοπική κοινωνία να αρχίσει να απολαμβάνει τα πολλαπλασιαστικά οφέλη ενός ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, που παλινδρομούσε  για 15 ολόκληρα χρόνια.

Ήδη στην Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επεξεργασίας των πράξεων εφαρμογής ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες διανοίξεις που θα έχουν στόχο τη διαμόρφωση πλατειών οι οποίες  θα δημιουργήσουν ποιοτικότερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» η αντιδήμαρχος κ. Στέλα Καλογεράκη-Αρχοντάκη, η οποία εξηγεί ότι την  όλη διαδικασία θα την κινήσει ο Δήμος Ηρακλείου ως επισπεύδουσα, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης των ρυμοτομούμενων που προβλέπονται στο σχέδιο ανάπλασης της Αγίας Τριάδας όπου πλέον διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο πλέον  ανοίγει ένας νέος κύκλος με την υλοποίηση της μελέτης ανάπλασης και της αξιοποίησης των αποφάσεών της, που δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους της, μέσα στον πυκνοδομημένο παραδοσιακό ιστό, με σεβασμό στην προστασία και τη διατήρηση της δομής του. Καταρχήν το βασικότερο ζήτημα που έχει διασφαλιστεί, όπως εξηγεί η κ.Αρχοντάκη, είναι ότι η  θεσμοθέτηση της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας βάζει οριστικά τέλος στο αδηφάγο σχέδιο πόλης του ’36  που ισοπέδωνε τον ιστορικό ιστό της πόλης μέσα από δραστικές διανοίξεις.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Αγία Τριάδα, μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της πόλης,  είναι να λειτουργήσει  σαν  μια γειτονιά που θα παρέχει ανθρώπινες συνθήκες για τη ζωή των κατοίκων της στη σύγχρονη εποχή με παράλληλη διατήρηση της μορφής του ιστορικού της ιστού και ανάδειξης των αξιόλογων στοιχείων της από ιστορικής, πολιτιστικής και κτηριολογικής θεώρησης.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά και  στην αγορά ενός εμβληματικού κτηριακού συγκροτήματος της περιοχής της Αγίας Τριάδας με σκοπό να το αναπλάσει και να το αξιοποιήσει ως κυψέλη πολιτισμού που θα στεγάσει σπουδαίες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία Μεσογειακού Μουσικού Κέντρου, που θα περιλαμβάνει και μια σπουδαία έκθεση μουσικών οργάνων σε συνεργασία με τον σημαντικό καλλιτέχνη Ross Daly.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά γοητευτικό αρχιτεκτονικά κτίσμα το οποίο έγραψε ιστορία στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, οι κάτοικοι της οποίας έχουν ισχυρούς δεσμούς  μαζί του καθώς επί σειρά ετών λειτουργούσε ως ελαιουργείο.

.patris.gr