ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Αγκαλιάζοντας το μωρό σας, αλλάζει το DNA του – προς το καλύτερο

Γνωρίζουμε πως οι αγκαλιές είναι ευεργετικές για τα νεογέννητα, για αυτό άλλωστε τόσοι γονείς εξασκούνται στην επαφή δέρμα με δέρμα στις πρώτες μέρες τους, αλλά μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της British Columbia δείχνει ότι οι αγκαλιές επηρεάζουν τα μωρά σε ένα βαθύτερο επίπεδο από αυτό που νομίζαμε.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ανάπτυξη και Ψυχοπαθολογία, οι αγκαλιές που δίνουμε στα μωρά μας έχουν μόνιμη επίδραση πάντω τους σε μοριακό επίπεδο. Βασικά, αγκαλιάζοντας το μωρό σας αλλάζουν τα γονίδιά του.

Ερευνητές μελέτησαν 94 υγιή, πέντε εβδομάδων μωρά, ζητώντας απ΄τους γονείς να κρατάνε ημερολόγιο για το πότε τα μωρά έφαγαν, κοιμήθηκαν και έκλαψαν, καθώς επίσης και πόση σωματική επαφή υπήρχε κατά τη διάρκεια της φροντίδας. Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, επιστήμονες εξέτασαν το DNA τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που είχαν δεχθεί λιγότερες αγκαλιές, και ήταν πιο αγχώδη σαν μωρά, είχαν ένα μοριακό προφίλ στα κύτταρά τους που ήταν υπανάπτυκτο για την ηλικία τους. ‘Στα παιδιά, θεωρούμε πως βραδύτερη επιγενετική γήρανση θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει λιγότερο ευνοϊκή αναπτυξιακή πρόοδο’, λέει ο Michael Kobor, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής στο πανεπιστήμιο British Columbia.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας τη μεθυλίωση του DNA, μια διαδικασία που αλλάζει τη λειτουργία των γονιδίων, επηρεάζοντας την εκδήλωσή τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, η μεθυλίωση του DNA περιλαμβάνει μόρια που λειτουργούν σαν ‘διακόπτες’, ελέγχοντας πόσο ενεργητικό κάθε γονίδιο είναι.

Βρέθηκαν σταθερές διαφορές στη μεθυλίωση του DNA των παιδιών που είχαν αγκαλιαστεί πολύ και αυτών που δεν είχαν αγκαλιαστεί. Τα παιδιά που είχαν λάβει λιγότερες αγκαλιές και ήταν πιο αγχωμένα στη βρεφική ηλικία είχαν μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη ‘επιγενετική ηλικία’ στα τεσσεράμισι.

‘Σκοπεύουμε να μελετήσουμε αργότερα κατά πόσο η ‘βιολογική ανωριμότητα’ που βρέθηκε σε αυτά τα παιδιά έχει ευρείες συνέπειες για την υγεία τους, ειδικά την ψυχολογική ανάπτυξή τους’, λέει η υπεύθυνη της έρευνας, Sarah Moore. ‘Αν περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει το αρχικό εύρημα, θα υπογραμμίσει τη σημασία της παροχής σωματικής επαφής, ειδικά για αγχωμένα μωρά’.

Καλό είναι να θυμίσουμε πως η αγκαλιά δεν είναι ευεργετική μόνο για τα κύτταρα του μωρού αλλά και για τον εγκέφαλό του.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, οι πρώιμες και ήπιες εκδηλώσεις στοργής από γονείς και φροντιστές ρυθμίζουν στο πως ο εγκέφαλος ενός μωρού αντιδρά στο απαλό άγγιγμα.

Αγκαλιάστε πολύ, λοιπόν.

mother.ly