ΚΡΗΤΗ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ: Έναρξη εργασιών με άλυτα προβλήματα

Κατ’ αρχήν εφησυχασμένοι στο Ηράκλειο, αλλά με τα «όπλα παρά πόδας» στο Δήμο Μινώα  είναι οι δημότες με αφορμή την δημιουργία του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Τα «διπλά μέτωπα» που έχει ανοίξει η επικείμενη έναρξη των εργασιών έχουν δημιουργήσει τεράστια αναταραχή, ενώ δήμαρχοι, Περιφερειάρχης, αιρετοί και πολίτες, αναζητούν απαντήσεις.

Εκτός όμως από το Δήμο Ηρακλείου και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα αναφορικά με την έναρξη των διαδικασιών στο αεροδρόμιο Καστελλίου.

Το αίτημα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ να ζητήσει μετατόπιση δικτύων συνολικού μήκους 1.350 μέτρων, τα οποία όμως αφορούν σε κεντρικό αγωγό υδροδότησης που τροφοδοτεί είκοσι οικισμούς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο δήμαρχος μάλιστα Μανώλης Φραγκάκης πραγματοποιεί σήμερα συνέντευξη Τύπου επί του θέματος προκειμένου να φωτίσει όλες τις άγνωστες πτυχές που θεωρεί ότι χρειάζονται επεξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι, για οποιαδήποτε εργασία απαιτεί, μετατόπιση, αλλαγή ή απομάκρυνση δικτύων ή εγκαταστάσεων, η μελέτη απομάκρυνσης εκπονείται από τον φορέα στον οποίο ανήκουν τα δίκτυα ή εγκαταστάσεις, ενώ οι εργασίες για την απομάκρυνση χρηματοδοτούνται από ειδικό κωδικό του Υπουργείου Υποδομών.

Ο Δήμος όμως δεν έχει τη δυνατότητα να εκπονήσει καν μελέτη λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πέρα όμως από τη μετατόπιση των δικτύων ύδρευσης, ο Δήμος έχει ήδη θέσει μια σειρά από ζητήματα τα οποία δημιουργούν έντονο προβληματισμό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επίσκεψη του πρωθυπουργού μεθαύριο αποκτά διαφορετικό «χρώμα» καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι ερωτήσεις που θα δεχθεί θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι οδηγίες που έχει δώσει προς τους Υπουργούς του, είναι να υπάρχει μια διαλλακτική στάση και μια συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να μη δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα.