Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Αιώνιοι Ψίθυροι»της Ελένης Γαληνού

 

 

Γράφει η Βασιλική Μολφέση

 

Ένα ακόμα συναρπαστικό και περιπετειώδες ταξίδι στους κρυφούς κόσμους της Δούκισσας της Πλακεντίας είναι το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Γαληνού με τίτλο «Αιώνιοι Ψίθυροι». Εξαιρετική υπόθεση με πολύ καλή πλοκή, με εναλλαγές στο παρόν με τις απογόνους της Δούκισσας που κρατούν τη Μυστική Διαθήκη και στο παρελθόν με τη Δούκισσα να τελειοποιεί τους μυστικούς χάρτες στις υπόγειες στοές της Αθήνας και τις συναντήσεις της με το λήσταρχο Νταβέλη να προκαλούν τον κοινό νου, φτιάχνοντας σενάρια που του ικανοποιούν την περιέργεια, ανακατεύοντας την αλήθεια με τη φαντασία και που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά σαν «αιώνιοι ψίθυροι».

Η Ελίζα από ένα αναπάντεχο γεγονός έρχεται στην Αθήνα με το δυόμισι ετών κοριτσάκι της και αντιμετωπίζει νέους κινδύνους, περιπέτειες απαγωγής και τρόμου κι έναν ύπουλο και βρόμικο πόλεμο , προκειμένου να της αποσπάσουν τους αυθεντικούς μυστικούς χάρτες.

Σε ένα σκοτεινό παλιό κι εγκαταλελειμμένο κτίριο θα παιχτούν κινηματογραφικές σκηνές με πυροβολισμούς, δολοφονίες, αυτοθυσία και αποκάλυψη μυστικών και συναισθημάτων που άντεξαν στο χρόνο και που προτρέπουν σε δύσκολες και ριψοκίνδυνες αποφάσεις. Ο Ρήγας και η Βικτώρια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, κυνηγώντας τους θρυλικούς χάρτες, και στην πορεία φαίνεται μέχρι που καθένας είναι ικανός να φτάσει γι αυτό και με σκοπό πάντα την αναγνώριση και την άνοδο στην ιεραρχία της οργάνωσής τους, με την ένταση της πάλης του καλού και του κακού και με δυνατό μίσος από τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος.

Ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τη ζωή της Δούκισσας, μιας γυναίκας της υψηλής κοινωνίας, έξυπνης, μορφωμένης, ιδιόρρυθμης και εκκεντρικής, ξεχωριστής για την ηγετική μορφή της, που παινεύει τον έξυπνο, το δίκαιο και τον θαρραλέο άνθρωπο, βοηθά τους νέους και τις νέες , και τις μυστικές συναντήσεις με τους λήσταρχους Μπίμπιση κι αργότερα τον Νταβέλη, έναν κυνηγό της εξουσίας και του άδικου, που δρα κατά της καταπίεσης της διεφθαρμένης εξουσίας και υπέρ του φτωχού λαού. Υπέροχο μυθιστόρημα με συναρπαστική πλοκή, γεγονότα και συγκλονιστικές αποκαλύψεις, με διακοπές των κεφαλαίων σε καίρια σημεία της υπόθεσης που εντείνουν την αγωνία και το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα και που απορρέει δύναμη και θέληση, αφού παρά τις δυσκολίες και τα δεινά που περνούν οι ηρωίδες του, με τόλμη και κουράγιο προχωρούν στη ζωή.

Ο αναγνώστης συμπάσχει μαζί τους και κατανοεί ότι το παρελθόν δεν ξεγράφεται γι΄ αυτό πρέπει ο άνθρωπος να ζει το παρόν και να ονειρεύεται το μέλλον με αισιοδοξία. Το παρελθόν και τα λάθη των άλλων στριμώχνονται σε μια άκρη του μυαλού για να γίνονται μαθήματα και να υπενθυμίζουν ότι όλα περνούν με σημαντικό παράγοντα το στήριγμα οικείων ανθρώπων.