Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Ακόμα μια ζωή» της Ελένης Κοτσόβολου

 

Γράφει η Βασιλική Μαλφέση

 

 

Συγκλονιστικό και καλογραμμένο είναι το βιβλίο της Ελένης Κοτσόβολου με τίτλο «Ακόμα μια ζωή». Η υπόθεσή του αναφέρεται στη ζωή ενός κοριτσιού, της Κάτιας που μεγαλώνει με τη μητέρα της, ορφανή από πατέρα από τη γέννησή της , δημιουργώντας μια σχέση εξάρτησης.

 

Και όταν γνωρίζει το μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο του Μάνου και θέλει να προχωρήσει τη ζωή της και να φτιάξει το μέλλον της η μάνα της Φωτεινή τη διεκδικεί με κάθε μηχανορραφία. Παρόλα αυτά καταφέρνει να σπουδάσει γιατρός, να παντρευτεί αλλά η ζωή με τα δικά της απρόβλεπτα παιχνίδια δεν την αφήνει να γνωρίσει την ευτυχία μέχρι τον συγκλονιστικό και τραγικό επίλογο του βιβλίου.

Πολύ δυνατό μυθιστόρημα με έντονα συναισθήματα αγάπης, φιλίας, έρωτα, θυμού, αγανάκτησης, λύπης και παραστατικότατες περιγραφές με κύριο θέμα τη σχέση εξάρτησης των γονιών από τα παιδιά τους και πως επηρεάζουν ακούσια ή εκούσια την πορεία της ζωής τους, δημιουργώντας με τη συμπεριφορά τους ενοχές και τύψεις.

Μια ιστορία που διδάσκει ότι δεν πρέπει ο άνθρωπος να καταδικάζει τους ορίζοντες της νεότητας σε μια ζωή συμβιβασμένη αλλά να παλεύει για τα θέλω και τις απαιτήσεις του. Και μια ξεχωριστή παράγραφος: «Ο άνθρωπος που πατάει σταθερά στη γη, ξέρει πολύ καλά ότι καμία κατάσταση και κανένας άνθρωπος γύρω του δεν είναι δεδομένα. Βρισκόμαστε απλώς συνοδοιπόροι με κάποιους ανθρώπους σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Στον επόμενο σταθμό θα τους αφήσουμε ή θα μας αφήσουν. Ο υγιής τρόπος αντιμετώπισης, της υποτιθέμενης εγκατάλειψης είναι απλώς να προχωρήσουμε μόνοι μας μέχρι τον επόμενο σταθμό. Ευτυχισμένος είναι αυτός που μπορεί να πορεύεται μόνος του».