ΚΡΗΤΗ

Ακόμη λέμε το νερό… νεράκι

 

Μπορεί τον χειμώνα να ζήσαμε όλοι τη συγκλονιστική εικόνα της υπερχείλισης του φράγματος Αποσελέμη, αλλά τώρα κάποιοι στην καρδιά του καλοκαιριού λένε το νερό… νεράκι. Στο κέντρο της πόλης αλλά και έξω από αυτή πολλοί είναι αυτοί που δεινοπαθούν καθώς βλέπουν τις βρύσες τους να μην τρέχουν σταγόνα νερό για μέρες.

Στο μεν κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του ΕΚΗ είναι δεκάδες οι διαμαρτυρόμενοι που αγανακτούν διότι δεν μπορούν να αντέξουν εν μέσω καύσωνα την έλλειψη νερού στη δε Σύλαμο καταγράφεται οργή και απόγνωση καθώς περνούν 10-15 μέρες χωρίς να δουν νερό στις βρύσες τους όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν.

Όπως τονίζουν είναι αφόρητο, μέσα σε συνθήκες τόσο έντονης ζέστης και υψηλών θερμοκρασιών, να στερείται κάποιος ένα αγαθό τόσο σημαντικό, το οποίο ο Δήμος οφείλει να διασφαλίζει. Μάλιστα όπως τονίζουν, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγγείλει το πρόβλημά τους, κανείς δεν έχει ασχοληθεί διεξοδικά με τα αιτήματά  τους και αυτό όπως σημειώνουν είναι το πιο απογοητευτικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, κ. Γ.Βουρεξάκης, τονίζει ότι σε ό,τι αφορά στην περιοχή του κέντρου της πόλης, πράγματι υπάρχει μια απορρύθμιση, που μας έχει πάει πίσω σε ό,τι αφορά την αποκατάστασή της, όμως το ευχάριστο είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και σύντομα θα έχει δοθεί λύση. Σε ό,τι αφορά τη Σύλαμο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ σημειώνει ότι εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά διότι δεν υπάρχει επάρκεια νερού.

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί, υπάρχουν δύο γεωτρήσεις, οι οποίες καλύπτουν τη Σύλαμο, τη Φορτέτσα και τις Βασιλειές, όμως ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το νερό όχι μόνο δεν φτάνει, αλλά σημαντικό μέρος του καταναλώνεται στις καλλιέργειες.

Το γεγονός ότι το πόσιμο νερό καταλήγει σε μποστάνια και κήπους και διάφορες καλλιέργειες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο εκτός των άλλων αποτελεί και πρόκληση, διότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να καταναλώνουν με αυτό τον τρόπο το νερό που δεν περισσεύει. Επίσης το νερό που διατίθεται, για το οποίο υπάρχει πολλή μεγάλη ζήτηση, αντλείται με μηχανάκια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται κάποιοι περισσότερο έναντι άλλων.

Εκτός όμως από αυτό, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και επιτείνουν ακόμα περισσότερο τις δυσκολίες που υπάρχουν.   Μόλις χθες μια πτώση τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είχε σαν αποτέλεσμα η γεώτρηση που τροφοδοτεί την περιοχή βρεθεί για 10 ώρες κλειστή με αποτέλεσμα να προκληθούν νέα προβλήματα.

Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει, η ΔΕΥΑΗ από την πλευρά της δρομολογεί λύση και μάλιστα άμεσα, καθώς σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο  αποφασίζει την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βασιλειεών  με σκοπό να δοθεί λύση στο κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης επάρκειας που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό, που μπορεί να λυθεί μόνο με την αύξηση της ποσότητας του νερού που καλύπτει την περιοχή.