ΚΡΗΤΗ

Αναβρασμός σε Δήμους της Κρήτης – Χάνουν έδρες και έσοδα

Σημαντικές ανατροπές στην εκλογική διαδικασία και την κατανομή των εδρών αλλά και απώλεια χρημάτων, φέρνει – ενόψει των εκλογών του Μαϊου – το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει απώλεια εδρών σε αρκετούς δήμους και στην Κρήτη αλλά και σημαντικών εσόδων, καθώς πλέον λαμβάνονται υπόψη άλλα πληθυσμιακά κριτήρια από εκείνα που προβλέπει η απογραφή του 2011, όπως ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.
Αντιθέτως, «απελευθερώνονται» προσλήψεις από περιφερειάρχες και δημάρχους.
Συγκεκριμένα, στη λίστα των Δήμων που χάνουν έδρες, αντιδημάρχους, ειδικούς συμβούλους … μέχρι και τον ΓΓ (!) αλλά και χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, είναι οι δήμοι Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Πλατανιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα μεταξύ άλλων οι δήμοι Δωδώνης, Αγράφων και Καρδίτσας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Δήμο Χερσονήσου, χάνονται 6 έδρες συμβούλων, από τις 33 στις 27, μία θέση αντιδημάρχου και μία θέση ειδικού συμβούλου! Πλέον, προβλέπονται 11 δημοτικοί σύμβουλοι στις Γούβες, 8 στη Χερσόνησο, 6 στα Μάλια και 2 στην Επισκοπή.
Επίσης, χάνεται το ποσό των … 500.000 ευρώ από τους ΚΑΠ! Χρήματα πολύτιμα για τη στήριξη της αυτοδιοίκησης.
Αντίστοιχη μείωση θα υπάρξει και στο Ρέθυμνο όπου οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων μειώνονται από 41 σε 33 και φυσικά προβλέπεται και απώλεια χρηματικών ποσών, λιγότερων όμως από ότι στη Χερσόνησο.
Στο δε Δήμο Πλατανιά, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα καθώς ο μόνιμος πληθυσμός πέφτει κάτω των … 20.000 κατοίκων, ενώ με την απογραφή είναι πολύ πιο αυξημένος, και πέραν των εδρών, χάνει μέχρι και τον ΓΓ του Δήμου! Και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τον Δήμο που αντιμετωπίζει ίσως τα περισσότερα προβλήματα μετά την τελευταία θεομηνία, από όλους τους δήμους στο νησί.
Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται αναστολή των προσλήψεων στους δήμους, λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, για τους διοριστέους της προκήρυξης 3Κ του 2018.
Το πολυνομοσχέδιο περιέχει επίσης διατάξεις που επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με την ανάδειξη των δημοτικών και των περιφερειακών αρχών (όπως τα κωλύματα εκλογιμότητας και για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, η αύξηση του πλαφόν υποψηφιοτήτων στα ψηφοδέλτια, η κύρωση των αποτελεσμάτων από την ΕΛΣΤΑΤ αντί με ΚΥΑ που ισχύει έως σήμερα κα).
Ακόμη, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ουσιαστική ισότητα των φύλων, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Από τις επόμενες εκλογές αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών από κάθε φύλο, σε ποσοστό 40%, ανά εκλογική περιφέρεια του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων σε όλη την Επικράτεια.
Προσδιορίζονται τα μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα ΜΜΕ και στη διαφήμιση, ενώ προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων (πρόστιμα, αναστολή αδειών κ.λπ.) από το ΕΣΡ σε περίπτωση που οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς παραβιάζουν τις υποχρεώσεις των διατάξεων αυτών.
Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στους δήμους δημιουργίας Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.
Σε ό,τι αφορά στην απόδοση ιθαγένειας, προβλέπεται η αναμόρφωση του τεστ πολιτογράφησης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτογράφησης. Από το τεστ αυτό εξαιρούνται ηλικιωμένοι και πρόσωπα με νοητική υστέρηση και βαριά ψυχική ασθένεια, αλλά δεν αλλάζουν οι τυπικές προϋποθέσεις

ekriti.gr