ΕΛΛΑΔΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει το θέμα

Στο άγνωστο μέλλον και έπειτα από νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμπει η κυβέρνηση το θέμα των αναδρομικών με τα δώρα των συνταξιούχων όπως μεταδίδει το cnn.gr

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, καθημερινά χιλιάδες είναι οι αγωγές αλλά και οι αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ που καταθέτουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή των δώρων καθώς και ποσών που αναδρομικά μπορεί να φθάσουν έως και τα 22.000 με 25.000 ευρώ ανά άτομο (για το σύνολο των συνταξιούχων, το κόστος εκτιμάται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ). Ηδη μέχρι τη Δευτέρα είχαν γίνει 110.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις, μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, οι οποίες θα ισχύσουν για έξι μήνες και έπειτα θα μπει προθεσμία πενταετίας.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος – και σε χθεσινές του δηλώσεις – ανέφερε ότι μετά τις εφέσεις που έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν τα Ταμεία κατά των πρωτόδικων αποφάσεων, οι οποίες δικαιώνουν τους συνταξιούχους, το θέμα των αναδρομικών θα παραπεμφθεί εκ νέου στο ΣτΕ. Από τη νέα απόφαση του ΣτΕ θα εξαρτηθεί η τύχη νέων αγωγών. Ο υφυπουργός προχώρησε σε νέες υποσχέσεις ότι η όποια απόφαση θα εφαρμοστεί για όλους, ακόμα και αν δεν έχουν καταθέσει αίτηση ή αγωγή. Πάντως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί, σύμφωνα με τους νομικούς, να κρατήσει τουλάχιστον τρία χρόνια, πράγμα που αποδεικνύει το μέγεθος του κυβερνητικού εμπαιγμού εις βάρος των συνταξιούχων.