ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Αναζητούν… επιφανείς και… ιδιοκτήτες για τους τάφους στον Άγιο Κωνσταντίνο

Στο μικροσκόπιο της Λότζια έχει μπει η επικαιροποίηση των στοιχείων των 612 οικογενειακών τάφων του Αγίου Κωνσταντίου, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τους νόμιμους δικαιούχους τους

. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι ο χώρος να αναδειχτεί, ειδικότερα σε ότι αφορά στον ιστορικό χαρακτήρα του, καθώς στο κοιμητήριο αυτό έχουν ταφεί άνθρωποι που συνδέονται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου έχουν ταφεί επιφανείς Ηρακλειώτες, αντιστασιακοί, δήμαρχοι, πολιτικοί, λογοτέχνες, ανάμεσά τους και η Λ.Ζωγράφου, ευεργέτες όπως ο Τρανταλίδης, και οι 18 νεαροί Άγγλοι που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κρήτης την 25η Αυγούστου του 1898.

Όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος κ.Μαρία Καναβάκη στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να καταβάλλει μια συγκροτημένη προσπάθεια, προκειμένου ο ιερός αυτός χώρος να αναβαθμίσει την εικόνα του και να γίνει αντάξιος της απόδοσης τιμής και μνήμης των ανθρώπων που έχουν ταφεί εκεί. Στο πλαίσιο αυτό θα δρομολογηθούν διαδικασίες για την ανάδειξη του χώρου, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μαρία Καναβάκη

Ωστόσο όπως τονίζει η κ. Καναβάκη, για να μπορέσουμε με τρόπο συγκροτημένο να παρέμβουμε στον ιστορικό αυτό χώρο, είναι σημαντικό να έρθουμε σε επαφή και με τους νόμιμους κατόχους των οικογενειακών ταφοπεδίων για να τους ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας και να έχουν εικόνα του τι ακριβώς πρόκειται να γίνει…

Η αντιδήμαρχος τονίζει ότι για τους μισούς τάφους στο σύνολο των 612, έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία, και υπάρχει πλήρης εικόνα.

Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα και καταγραφή καθώς είτε αναζητήθηκαν και δε βρέθηκαν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους είτε επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση, είτε επειδή δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να ενημερωθούν για την προσπάθεια του δήμου και να έρθουν σε επαφή μαζί μας, διότι είναι κρίσιμο ζητούμενο να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου είναι ένας χώρος μεγάλης ιστορικής σημασίας για την πόλη και στο πλαίσιο αυτό η δημοτική Αρχή θα επιμείνει πολύ στην ποιοτική αναβάθμιση του ώστε να αναδειχτεί ο χώρος και να τιμηθεί η μνήμη όσων έχουν ταφεί εκεί.

Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του υπόλοιπου τμήματος του νεκροταφείου που πλέον έχει εγκαταλειφθεί,  η κ. Καναβάκη τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τη δημοτική Αρχή.

Το χρονικό

Όπως είναι γνωστό, η αντίστροφη μέτρηση για τη χρήση των τάφων τριετούς διάρκειας στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου άρχισε το 2008 όταν η τότε   Δημοτική Αρχή υιοθέτησε τις αντιδράσεις κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του νεκροταφείου του Αγίου Κωνσταντίνου,  που ζητούσαν το κοιμητήριο να κλείσει , επικαλούμενοι τον υπερκορεσμό της λειτουργίας του, που τόνιζαν ότι  δημιουργούσε συνθήκες περιβαλλοντικής μόλυσης ακόμα και του υδροφόρου ορίζοντα. Παρά τις καταιγιστικές αντιδράσεις που υπήρξαν, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διακοπή της λειτουργίας του νεκροταφείου του Αγίου Κωνσταντίνου.  Η εξέλιξη αυτή εξώθησε τους συμπολίτες μας που ζητούσαν να έχουν τη δυνατότητα της χρήσης των οικογενειακών τάφων να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί βρήκαν απέναντι τους την πρώην Δημοτική Αρχή που διεκδίκησε την διακοπή της λειτουργίας του νεκροταφείου επικαλούμενη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ανέφερε μεταξύ άλλων  ότι “στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου με την υπερχρήση του  έχει δημιουργηθεί υπερκορεσμός του εδάφους, υπερμόλυνση του εδάφους, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες επιβαρυντικές για τη δημόσια υγεία και  το περιβάλλον”.  Έτσι το 2008 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την προσφυγή των συμπολιτών μας που ζητούσαν να μην υλοποιηθεί  η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το κλείσιμο του νεκτροταφείου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μόνο των οικογενειακών τάφων, ωστόσο άμεση διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας είναι να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση της έκτασης που έχει απελευθερωθεί ώστε να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι….

patris.gr