Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα» της Ελένης Κεκροπούλου

Γράφει η Βασιλική Μολφέση

 

 

Ένα ακόμα καταπληκτικό, μεστό και ολοκληρωμένο ιστορικό μυθιστόρημα από την αξιόλογη πένα της Ελένης Κεκροπούλου με τίτλο «Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα». Κεντρική ηρωίδα η Αναστασία η μεγαλύτερη από τέσσερα αδέρφια που ζει στο νησί της την Τήνο, αρραβωνιασμένη με το Θεόφιλο, μέχρι που αδίσταχτοι πειρατές αρπάζουν αυτή και τα αδέρφια της, πηγαίνοντάς τους στο παλάτι του Σουλτάνου Αχμέτ Α΄.

Εκεί καταφέρνει με το πείσμα και τη δύναμη της να ξεχωρίσει και να επικρατήσει, φτάνοντας στον τίτλο της Βαλιδέ Σουλτάνας, κατέχοντας και κατανοώντας τις συνθήκες του παλατιού, με πολύ αγωνία, φόβο, πόνο, θλίψη και σπαραγμό. Με την ευαίσθητη ψυχή της στηρίζει κάθε πονεμένο που ζητά την βοήθειά της και στηρίζει κρυφά τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, θανάσιμο εχθρό των Ιησουιτών, με το ύπουλο παιχνίδι και την πλεκτάνη τους κατά της Ορθοδοξίας. Συμπονά βαθύτατα τα κορίτσια «που η μοίρα τους κρεμόταν από τα φυσήματα των ανέμων της Τύχης, που χόρευαν τους άγριους χορούς τους στα πεδία των μαχών της βάρβαρης ανθρωπότητας». Συγκινητικές είναι οι σκηνές συνάντησης αργότερα με τα αδέρφια της και τον Θεόφιλο σε ένα εχθρικό και ξένο γι αυτούς περιβάλλον και συγκλονιστική η ζωή του καθενός τους.

Η συγγραφέας με εξαιρετική πένα και παραστατικότατες περιγραφές δίνει την ζωή στο παλάτι, τις ίντριγκες, τις δολοφονίες, τα δηλητήρια, τον ανταγωνισμό των γυναικών ποια θα επικρατήσει στη ζωή του Σουλτάνου και ποιας ο γιος θα τον διαδεχτεί, συνομωσίες για τις θέσεις με αξιώματα με σκοπό πάντα τον πλούτο, εξεγέρσεις, πόλεμοι σε όλη την αυτοκρατορία και με το Κοράνι να σκορπίζει αίμα και θάνατο, στερώντας την καλλιέργεια πνεύματος, γραμμάτων και την ελευθερία της Ρωμιοσύνης, βυθίζοντάς τη στα οθωμανικά σκότη της βαρβαρικής αμάθειας. Η αληθινή δραματική ιστορία της Αναστασίας που κατάφερε να κυριαρχήσει και να κυβερνήσει στην Πόλη σχεδόν σαράντα χρόνια, να λατρευτεί αλλά και να μισηθεί ,θα συγκινήσει κάθε αναγνώστη.

Είναι η ιστορία μιας σοφής γυναίκας με μεγάλη καρδιά σε ένα τρομαχτικό βασίλειο, που η μοίρα την έριξε να γίνει βασίλισσα, σε μια αυτοκρατορία που την κατασπάραζαν χιλιάδες παράσιτα, αγάδες, πασάδες, μπέηδες, άνθρωποι κτηνώδεις, ακαλλιέργητοι, διψασμένοι για χλιδή και πλούτο. Δραματική και τραγική η ζωή της, αφού μέσα από τον «αδερφοκτονικό νόμο» που τόσο πολύ πολέμησε να καταργήσει, χάνει τα περισσότερα από τα παιδιά της κι όμως στη γεμάτη πένθος ζωή της και στην αλλόκοτη τύχη της, με την ανοχή και τα λάθη της , η Αναστασία μόνη παλεύει για το καλύτερο της Αυτοκρατορίας και των ανθρώπων της, μένοντας στην ιστορία ως η μεγαλύτερη σουλτάνα όλων των εποχών.