ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ανησυχία για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

  • Κλιματική αλλαγή και βακτήριο «Xylella» απειλούν την παραγωγή ελιάς και λαδιού

Έντονη είναι η ανησυχία για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτης καθώς η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει δραματικά την παραγωγή ελαιολάδου. Ταυτόχρονα, η απειλή του βακτηρίου «Xylella», που θεωρείται πολύ πιθανό να περάσει και στην Κρήτη, λόγω της εξάπλωσης του σε γειτονικές ελαιοπαραγωγικές χώρες, προκαλεί ακόμα περισσότερη αναστάτωση στους παραγωγούς, που σπεύδουν στην επίσημη πολιτεία, τείνοντας χέρι βοηθείας.

Η λήψη επιστημονικών μέτρων πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης των δύο απειλών είναι το κύριο ζητούμενο, με έτερο να αφορά την διεκδίκηση αποζημιώσεων. «Θα θέσουμε αυτά τα θέματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς το πλήγμα είναι ήδη μεγάλο για τους παραγωγούς» δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιώργος Βενιεράκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας.

Ο ίδιος εξήγησε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση με της ελαιοκαλλιέργεια, κάνοντας λόγο για δραματική μείωση του παραγόμενου λαδιού λόγω της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων περιόδων ξηρασίας που αντιμετωπίζει η Κρήτη τα τελευταία χρόνια. «Αν χτυπήσει και το βακτήριο «Χylella» θα έχουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις και για αυτό ζητούμε άμεση επιστημονική στήριξη για μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης» επισήμανε  ο κ. Βενιεράκης.

Στο πλαίσιο αυτό την προσεχή Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στο Ηράκλειο θα γίνει ευρεία σύσκεψη φορέων με στόχο να συζητηθούν τα θέματα αυτά και να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα το πώς πρέπει να διεκδικήσουν οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με την επίσημη πολιτεία, αλλά και επιστημονικούς φορείς, αποζημιώσεις από την ΕΕ για τη μειωμένη παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου, τα τελευταία δυο έτη τουλάχιστον. Πρόκειται για πρωτοβουλία μαζικής και μελετημένης διεκδίκησης αποζημιώσεων για τους πληγέντες από τις καιρικές συνθήκες ελαιοπαραγωγούς του νησιού που υλοποιεί η διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Η  παγκρήτια σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο και υπάρχει δέσμευση  του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, να παρευρεθεί. Στόχος της ομάδας αμπελουργών – ελαιοπαραγωγών είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι τόσο οι παραγωγοί και οι φορείς τους, επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι της πολιτείας, για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την καλλιέργεια της ελιάς.

Ως προς το ζήτημα των αποζημιώσεων, είναι εφικτό να διεκδικηθούν, καθώς ο ίδιος ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή στην βουλή, τόνισε, ότι «Η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis) για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο, µέχρι και το έτος 2020, προβλέπεται στον Κανονισµό (ΕΚ) αριθµ. 1408/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύµφωνα µε τον εν λόγω Κανονισµό, η Ελλάδα για την επταετία 2014-2020 µπορεί να χορηγήσει κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας (de minimis), οι οποίες να µην ξεπερνούν το ποσό των 109.260.000 €.

Ο κ. Αραχωβίτης, έχει επίσης επισημάνει, ότι «ένα µεγάλο µέρος του ποσού αυτού έχει, ήδη, διατεθεί για την κάλυψη ενισχύσεων που δόθηκαν σε διάφορες κατηγορίες παραγωγών που επλήγησαν από ζηµιές (ζηµιές ροδάκινων από το εµπάργκο της Ρωσίας, ζηµιές από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, ασθένειες, ακρίδες κ.λπ.). Το ύψος ενίσχυσης ανά ενιαία επιχείρηση δεν µπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 € σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονοµικών ετών. Για το πλαίσιο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis), σύµφωνα µε τον προαναφερθέντα Κανονισµό (ΕΚ) αριθµ. 1408/2013, απαιτείται: α) η ενηµέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε την αναγνώριση της ανάγκης χορήγησης της εν λόγω ενίσχυσης και β) ο υπολογισµός του συνολικού ποσού που θα χορηγηθεί», κατέληξε ο υπουργός στην απάντηση του.

/rethemnosnews.gr/