ΚΡΗΤΗ

Ανοίγει ο δρόμος για το open mall στην καρδιά του Ηρακλείου

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Εξι  προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 9.875.937 ευρώ εγκρίθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης για Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, μεταξύ των οποιων και το Ηράκλειο με στόχο στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας,  την αύξηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ και ΤΣ ανακοίνωσαν  χθες τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020 – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»).

Ειδικότερα για τα Ανοικτά  Κέντρα Εμπορίου στο νησί εγκρίθηκαν:

Δήμος Ηρακλείου 1.768.065,00, Δήμος Ρεθύμνου 2.350.213 ευρώ, Δήμος Χανίων   1.659.755,6, Δήμος  Ιεράπετρας  1.496.937 ευρώ     Δήμος Αγίου Νικολάου 1.530.959 ευρώ, Δήμος Κισάμου 1.768.220.

Τι προβλέπεται  για το Ηρακλειο

Το σχέδιο για την δημιουργια του περίφημου open mall Η ένταξη του Ηρακλείου ανοίγει τον δρόμο για  την δημιουργια του περίφημου open mall  ενώ η πρόταση κατατέθηκε από τον δήμο Ηρακλείου ,το Επιμελητήριο ως συνδικαιούχο και τον Εμπορικό Σύλλογο στο εγχείρημα αυτό.

Το Ανοικτό Κέντρο  θα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και θα αξιοποιεί τις ιδιαιτερότητες, αλλά και την ιστορικότητα του Ηράκλειου, που για μεγάλο χρονικό διάστημα απαξιώνονται ως προς τη χρήση του σε ένα γενικότερο πλάνο ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα η  εμπορική περιοχή παρέμβασης οριοθετείται δυτικά από την Εβανς, βόρεια από την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ανατολικά από τη Ζωγράφου και νότια από την Αβέρωφ ενώ την περιοχή συμπληρώνουν οι οδοί Φ. Θεοδοσάκη, Τσικριτζή και Γιαννιτσών.

Στον σχεδιασμό συμμετέχουν 89 εμπορικές επιχειρήσεις και 5 καταστήματα εστίασης, που αντιστοιχούν στο 91% επί του συνόλου των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή παρέμβασης.

Η  δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Ηρακλείου, θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Ηρακλείου και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. 914/2018 απόφαση του Δ.Σ. Ηρακλείου.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου περιγράφονται στη συνέχεια και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 2.097.751,36 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Τα έργα που θα απαιτηθούν για την προτεινόμενη αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αφορούν σε εργασίες εκσυγχρονισμού υποδομών και αισθητικής αναβάθμισης, βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης και κατασκευής συστήματος απορροής όμβριων υδάτων, εργασίες υπογειοποίησης καλωδίων, εγκατάσταση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και σταθμών, εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης, εγκατάσταση συστήματος ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, προμήθεια Διαδραστικού Συστήματος Πληροφόρησης Πολιτών και Επισκεπτών της Πόλης του Ηρακλείου (info kiosk).

Παράλληλα οι παρεμβάσεις που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 268.065,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ είναι ανάθεση υπηρεσιών για την έκδοση των αδειών μικρής κλίμακας, εργασίες αποψίλωσης και απομάκρυνσης επιγραφών και χρωματισμού όψεων, προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφών και στοιχείων σήμανσης.

Επίσης προμήθεια και τοποθέτηση νέων τεντών και προσαρμογή υφιστάμενων.

 Πανελλαδικά

Οι επιδοτήσεις είναι συνολικά  96 εκατ. ευρώ  και αφορούν 59 «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου»πανελλαδικά.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Δήμους και Επιμελητήρια-Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.

Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό συνολικά πενήντα εννέα προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%.