ΚΡΗΤΗ

Αντιδρούν οι έμποροι της Κρήτης για μετατόπιση του έργου τους στα σούπερ μάρκετ

Έντονη είναι η αναστάτωση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Κρήτης εξαιτίας με αφορμή το Πάσχα, αλλά και την εμπορική δραστηριότητα που φαίνεται πως αναπτύσσεται στα κατά τόπους σούπερ μάρκετ.

Ήδη οι περισσότεροι κλάδοι γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν αναμένεται να ανοίξουν για τις ημέρες του Πάσχα, ενώ εκφράζονται σοβαρότατες επιφυλάξεις, σε σχέση με το πότε τελικά θα δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα, αλλά και το πώς θα ανταποκριθούν σε αυτό οι καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή ωστόσο διαπιστώνεται πως το μερίδιο αγοράς των επιχειρήσεων, προσπαθούν να καταλάβουν τα κατά τόπους σούπερ μάρκετ, που πλέον έχουν εφοδιαστεί με λαμπάδες και παιχνίδια, ενώ μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ προσφέρουν εποχικά είδη, ψησταριές, ρούχα, παπούτσια, ακόμα και ηλεκτρικά. Κάτι τέτοιο βέβαια συνέβαινε και στο παρελθόν, ωστόσο τα σούπερ μάρκετ λειτουργούσαν επικουρικά για την αγορά, αφού η ζήτηση αυτών των προϊόντων ήταν πολύ μικρή. Τώρα όμως, δεδομένων των συνθηκών υπάρχει άλλο επίπεδο οργάνωσης με τους υπεύθυνους προμηθείων των σούπερ μάρκετ να ακολουθούν πολύ πιο επιθετική στρατηγική.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν έρθει από τα Χανιά, ενώ αναμένονται πολλές περισσότερες, με δεδομένο ότι οι έμποροι υποστηρίζουν πως το έργο τους εκτελείται κανονικά, αλλά από διαφορετικές επιχειρήσεις πλέον. Η κυβέρνηση θα κληθεί αναπόφευκτα να δει το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού με δική της ευθύνη, ένα έργο που στην πλειοψηφία του εκτελούνταν από άλλες επιχειρήσεις, έχει μεταφερθεί πλέον αλλού, χωρίς την τήρηση των κανόνων ελεύθερης αγοράς, αλλά με δεσμευτικές από την κυβέρνηση αποφάσεις.