ΚΡΗΤΗ

Αντιδρούν οι κάτοικοι της οδού Καντάνου για την λαϊκή αγορά

Η επιστολή διαμαρτυρίας με τα επιχειρήματα τους

Επιστολή διαμαρτυρίας για την εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Ηρακλείου, που αφορά στην μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στην οδό Καντάνου, υπογράφουν οι κάτοικοι της οδού με αποδέκτες την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, την Επιτροπή ποιότητας ζωής και το 3ο Δημοτικό διαμέρισμα.

Όπως αναφέρουν, η πραγματοποίηση των λαϊκών αγορών πρέπει να γίνεται σε κατάλληλους χώρους και σε οδούς με όσο το δυνατό μικρότερη όχληση.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η επιλογή της συγκεκριμένης οδού θα προκαλέσει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς αποτελεί την μοναδική διπλής κυκλοφορίας, και εφόσον κλείσει για τις ανάγκες της λαϊκής θα υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή κυκλοφορία. Ακόμη, στην ίδια οδό προϋπάρχει άλλη μία μόνιμη όχληση από την ύπαρξη του ποδοσφαιρικού γηπέδου, και υποχρεούνται κάθε δεύτερο Σάββατο ή Κυριακή, κατά εντολή του Δήμου, να μετακινούν τα αυτοκίνητά τους με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Όπως αναφέρουν, πάντοτε, οι κάτοικοι, στην οδό Καντάνου είχε διεξαχθεί η λαϊκή αγορά των Καμινίων από το 2008 έως το 2010 (3 χρόνια) και από το 2013 έως 2016 (4 χρόνια), δηλαδή στα 7 από τα τελευταία 12 χρόνια, όπου και πάλι έχει σταματήσει να γίνεται εκεί λόγω της έντονης όχλησης και των διαμαρτυριών.

Αναφέρουν, ακόμη, πως υπάρχουν εναλλακτικές που μπορεί να εξετάσει ο Δήμος, όπως να κάνει ένα «αξιοπρεπές και ελκυστικό» παζάρι στον Καράβολα, που θα μπορούσε να συνδυαστεί και με επιπλέον δράσεις/έργα για την αναβάθμιση της ασφάλειας πεζών και οδηγών ή σε χώρο έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο. Όπως τονίζουν, δεν θέλουν να επωμιστούν όλες τις οχλήσεις οι γείτονες τους ούτε έχουν πρόβλημα ως κάτοικοι με τα αναγκαία μέτρα που είναι αποτέλεσμα των ποδοσφαιρικών αγώνων, όμως θέλουν να βρουν μια δίκαια λύση που δεν θα προξενεί έντονο πρόβλημα σε κανένα.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι έχουν μαζέψει ήδη εκατοντάδες υπογραφές για την παρακάτω ανακοίνωση:

«Μετά την ενημέρωσή μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Ηρακλείου, για την μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στην οδό Καντάνου, που λαμβάνει χώρα κάθε Δευτέρα στην περιοχή των Καμινίων, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Η πραγματοποίηση των λαϊκών αγορών πρέπει να γίνεται σε κατάλληλους χώρους, και αν εκείνοι δεν υπάρχουν, σε οδούς με όσο το δυνατό μικρότερη όχληση.

Ο Ν.4497/2017(ΦΕΚ Α’171/13.1.2017) στο Κεφάλαιο Δ’ άρθρο 26 αριθμ.2 αναφέρει:

«Από την επιλογή των χώρων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η λειτουργία σε σχολεία, νοσοκομεία, σταθμούς του αστικού και του προαστιακού σιδηρόδρομου, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, εκκλησίες, εισόδους κατοικιών και καταστημάτων και οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, ούτε να δυσχεραίνεται ο εφοδιασμός κάθε είδους καταστημάτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση στο καταναλωτικό κοινό».

Επομένως, οι οχλήσεις αυτές, λόγω του τρόπου τέλεσης των λαϊκών αγορών και της μη τήρησης του προβλεπόμενου κανονισμού λειτουργίας από τους παραγωγούς – πωλητές, είναι μεγάλες.

Συγκεκριμένα στην οδό Καντάνου, η οποία αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση και θα πρέπει να εξετασθεί εκ νέου και πιο προσεχτικά το ζήτημα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς ξανά στην εν λόγω οδό, και αυτό γιατί στην ίδια οδό προϋπάρχει για τους ίδιους κατοίκους κι άλλη μία μόνιμη όχληση από την ύπαρξη του ποδοσφαιρικού γηπέδου (γήπεδο ΟΦΗ).

Οι κάτοικοι της οδού Καντάνου, καλούμαστε κάθε δεύτερο Σάββατο ή Κυριακή  και μία μέρα εντός της εβδομάδος, ανάλογα με το πρόγραμμα των αγώνων του ΟΦΗ, να μετακινούμε κατ’εντολή του Δήμου, τα αυτοκίνητά μας με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Κατά την ημέρα τέλεσης των αγώνων αυτών η κινητή και ακίνητη περιουσία μας έχει κινδυνεύσει πολλές φορές και αρκετές από αυτές έχει υποστεί βλάβες. Στην οδό Καντάνου διαβιούν οικογένειες και οικογένειες με μικρά παιδιά. Η διεξαγωγή των αγώνων του ΟΦΗ δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή διαβίωσή μας και έχουμε αναγκαστεί πολλές φορές να αλλάζουμε το οικογενειακό μας πρόγραμμα και δη τις μετακινήσεις μας, ανάλογα με το πρόγραμμα τέλεσης αυτών των αγώνων. Ζούμε σε ένα διαρκές άγχος αν θα καταφέρουμε κάθε φορά που «παίζει ο ΟΦΗ», να βγούμε ακέραιοι σωματικά και αν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την κινητή και ακίνητη περιουσία μας, η οποία όποια βλάβη και αν παθαίνει δεν βρίσκεται κάποιος ώστε να την αποζημιώσει ή έστω να αναλάβει την ευθύνη.

Δεν έλαβε λοιπόν υπόψη το Συμβούλιο του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της οδού Καντάνου, αλλά προτίθεται να τους προσθέσουν κι άλλη επιβάρυνση με την διεξαγωγή της λαϊκής αγοράς στην ίδια οδό.

Η λαϊκή αγορά μετακινήθηκε από την οδό Καντάνου και για τρεις μήνες στην οδό Μάχης Κρήτης και μετά στις οδούς που τελείται σήμερα, για να επιστρέψει και πάλι στην ίδια οδό. Στην οδό Καντάνου έχει διεξαχθεί η λαϊκή αγορά των Καμινίων από το 2008 έως το 2010 (3 χρόνια) και από το 2013 έως 2016 (4 χρόνια). Δηλαδή τα τελευταία 12 χρόνια η λαϊκή των Καμινίων γινόταν για 7 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε δίκαιο οι οχλήσεις αυτές και οι κίνδυνοι να επιμερίζονται σε όλους τους κατοίκους της συνοικίας στην οποία γίνεται η συγκεκριμένη λαϊκή αγορά, με βασικό κριτήριο ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο και σωστό η ίδια οδός να υφίσταται συνεχώς τις συνέπειες, ενώ κάποιες άλλες οδοί χωρίς επαρκή δικαιολόγηση και ακαθόριστα κριτήρια να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Είναι προκλητικό για τους κατοίκους της οδού Καντάνου, να γνωρίζουν τα πρακτικά για δημόσια διαβούλευση που έχουν αναρτηθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου, στο σχετικό site του Δήμου και να μην έχουν ολοκληρωθεί.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ; ΠΟΙΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥΣ;

Εμείς ως κάτοικοι της οδού Καντάνου ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να δεχθούμε την μακροχρόνια μεροληπτική μεταχείριση και ΖΗΤΑΜΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου να εφαρμόσει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης των Δημοτών και της ίσης κατανομής των Βαρών για την παρούσα μετακίνηση. Αρνούμαστε να γίνουμε για μία ακόμη φορά συνήθη «υποζύγια» και δημότες «δεύτερης κατηγορίας». ΖΗΤΑΜΕ την επανεξέταση του ζητήματος για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό Καντάνου».