ΕΛΛΑΔΑ

Αντικαπνιστικός νόμoς: Ο πόλεμος των καταστηματαρχών

Ζητούν καθολική και όχι αλά καρτ εφαρμογή του μέτρου για να μην δημιουργηθούν καφέ, μπαρ και εστιατόρια δύο ταχυτήτων

Φόβους ότι θα δημιουργηθούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύο ταχυτήτων εκφράζουν καταστηματάρχες εξαιτίας πιθανής αδυναμίας της πολιτείας να ελέγξει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα λίγες μέρες πριν την ενεργοποίησή του. Σύμφωνα με τους ίδιους, πιθανή εντατικοποίηση και στοχοποίηση των ελέγχων, κυρίως, σε κεντρικά σημεία και πιο χαλαρή εφαρμογή του μέτρου σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια εκτός κέντρου θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό και πτώση του τζίρου σε πολλούς επαγγελματίες εστίασης.

«Ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί με την ίδια ένταση και στον ίδιο βαθμό σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης. Ωστόσο, συνήθως οι πρώτοι έλεγχοι και οι πιο συχνοί γίνονται σε πολυσύχναστους δρόμους και καταστήματα του κέντρου. Δεν συμβαίνει το ίδιο με καταστήματα όπου βρίσκονται εκτός κέντρου όπου οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί και λιγότερο τακτικοί. Σε περίπτωση που δεν είναι καθολική η εφαρμογή του, το μέτρο θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για πολλές επιχειρήσεις» δήλωσε στο ethnos.gr ο Χρήστος Καϊσούδης, επιχειρηματίας που έχει γράψει την δική του ιστορία τα τελευταία 30 χρόνια στο χώρο της διασκέδασης στην Θεσσαλονίκη.

Αυτό που παρατηρείται προς στιγμή από καταστηματάρχες είναι μια απροθυμία του κόσμου να κατέβει στο κέντρο της πόλης όπου ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται πιο έντονα σε αντίθεση με τα περιφερειακά καταστήματα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε καφέ και μπαρ του κέντρου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη δεν συναντάς σταχτοδοχείο στο τραπέζι καθώς οι περισσότεροι καταστηματάρχες τα χουν μαζέψει αφού οι έλεγχοι είναι τακτικοί και τα πρόστιμα τσουχτερά… δυσαρεστώντας τους θαμώνες τους. Βγαίνοντας ωστόσο εκτός κέντρου δεν συναντά της ίδια εικόνα όπου αρκετές φορές ακόμη και σήμερα τα σταχτοδοχεία σερβίρονται με τις παραγγελίες των πελατών. Κάποιοι άλλοι πιο προσεχτικοί καταστηματάρχες μετατρέπουν σε σταχτοδοχεία μικρά πλαστικά γλαστράκια, μεταλλικές κυλινδρικές θήκες των αποδείξεων, άδεια χάρτινα πλαστικά ποτηράκια του εσπρέσο αλλά και πιατάκια του φλιτζανιού του καφέ, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τους ελεγκτές.

«Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Γιατί  ο πελάτης που καπνίζει θα προτιμήσει να μείνει στην γειτονιά του όπου θα είναι πολύ πιο εύκολο να καπνίσει από το να κατέβει στο κέντρο όπου απαγορεύεται και το μέτρο εφαρμόζεται πιο ελαστικά» είπε στο ethnos.gr ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.