ΚΡΗΤΗ

Ανωγειανά καφενεία γνώσεων και μάθησης, τα κάνουν… βιβλιοθήκες

Μια πρωτότυπη ιδέα, η  λειτουργία βιβλιοθήκης στον χώρο των καφενείων προχωρά στα Ανωγεια.

Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν, σε εικοσιπέντε καφενεία των Ανωγείων, βιβλιοθήκες που θα φιλοξενήσουν τίτλους βιβλίων ιστορίας, ποίησης, λογοτεχνίας και φιλοσοφίας και η διαχείρισή τους θα γίνεται δανειστικά ή ανταλλακτικά από τους ίδιους τους αναγνώστες.

Τις βιβλιοθήκες θα κατασκευάσει και θα παρέχει δωρεάν η επιχείρηση ξύλινων κατασκευών Γεωργίας Καφαλογιάννη “ROOT WOOD”.

“Τι αποτέλεσμα θα είχε άραγε -αναρωτιέται ο πρόεδρος του Συλλόγου Υακινθείων Βασιλης Δραμουντάνης- στην ελληνική κοινωνία η εξαφάνιση του παραδοσιακού καφενείου;

Τόπος αναφοράς και συνάντησης φίλων, το καφενείο ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αποτελεί χωρίς υπερβολή μέρος της ισορροπίας μας.

βιβλιαΤο ελληνικό καφενείο είναι χώρος σχολιασμού σημαντικών και ασήμαντων γεγονότων, κατάθεσης απόψεων, πολιτικής αντιπαράθεσης, ανταγωνιστικής χαρτοπαιξίας, διαφωνιών,  απρογραμμάτιστων γλεντιών και παλαιότερα ανάγνωσης εφημερίδας.

Κάποιες φορές όμως ο καφές είναι μοναχικός. Στην ησυχία του καφενείου, με το άρωμα του καλοψημένου καφέ, γεννήθηκε η ιδέα της βιβλιοθήκης. Έμπνευση του μέλους των “Υακινθείων” Γιάννη Μπρί-νταλου.

Μιας ιδέα που υιοθετήθηκε από  τον πρώην δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη αλλά και τον νυν Μανόλη Καλλέργη.

Η επιμονή και η πίστη όμως του Γιάννη Μπρίνταλου στην αξία της ιδέας αυτής υπήρξε καταλυτική.

Έτσι, τα “Υακίνθεια”, με την υποστήριξη του Δήμου, προχωρούν στην ίδρυση της ’’Βιβλιοθήκης του Καφενείου”.

Η σχέση μας με το καφενείο και την παιδεία δεν τελειώνει ποτέ. Η βιβλιοθήκη αυτή έρχεται να ενώσει την καθημερινή συνήθεια της ευδαιμονίας του καφενείου με τη διαρκή μας ανάγκη για γνώση και μόρφωση”.

Ο εμπνευστής Γιάννης Μπρίνταλος σημειώνει ‘’Τα βιβλία αυτά που ελπίζουμε να συλλέξουμε, δεν θα είναι ιδιοκτησία κανενός, παρά όλων των Ανωγειανών, οι οποίοι βεβαίως μπορούν και να ενισχύουν τη βιβλιοθήκη με όσα βιβλία επιθυμούν.

Αρχικά ο χώρος συγκέντρωσης των βιβλίων θα είναι στο Ηράκλειο και η συνεννόηση για την παραλαβή θα γίνεται τηλεφωνικά ή μέσω Facebook στη σελίδα Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ. Για αποστολές εκτός Ηρακλείου θα επιλέγεται κάποια μεταφορική και τα έξοδα αποστολής θα καλύπτονται από τον αποστολέα.

‘Όλοι οι δωρητές βιβλίων θα καταγράφονται στο βιβλίο δωρητών για τις απαραίτητες ευχαριστίες’’.

Η φύλαξη και διαχείριση των βιβλίων προσωρινά θα γίνεται από τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου με υπεύθυνο τον Γιάννη Μπρίνταλο.

Διεύθυνση αποστολής και συλλογής των βιβλίων: Πλατεία Ανάληψης 17, Ηράκλειο ΤΚ:71306. E-mail: brintalosioannis@gmail.com

Τηλέφωνα επικοινωνίας :2810 343433 και 6944 435510, 6931220504.

patris.gr