ΕΛΛΑΔΑ

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης: Στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης

Τέλος χρόνου για τον Λίβυο πρέσβη, ο οποίος είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών πως εφόσον δεν παρέδιδε το μνημόνιο της χώρας του με την Τουρκία θα απελαθεί.

Ο Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε σήμερα (6/12) το πρωί στο υπουργείο, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 72 ωρών (έως τη Δευτέρα 9/12). Η οικογένειά του θα μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα, εάν το επιθυμεί.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη, με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να του εκφράζει την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία.

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κείμενο του προκλητικού μνημονίου Τουρκίας–Λιβύης βρίσκεται ήδη και στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που, όπως διευκρίνιζαν διπλωματικές πηγές, δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Η συμφωνία

Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν στην τουρκική Βουλή, που τελικά ενέκρινε το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης.