ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη: Φιλοσκοπιανή προσφυγή κατά της Ελλάδας είχε κάνει ο Σέλτσας!

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας φέρεται να είχε προσφύγει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας, μαζί με άλλα πρόσωπα, προκειμένου η χώρα να καταδικαστεί για τη μη αναγνώριση του σωματείου του.

Οπως αποκάλυψε το thepresident.gr, σύμφωνα με την έκθεση του HELSINKI WATCH «Denying Ethnic Identity: The Macedonians of Greece» (έκδοση 1994)», ο Κωνσταντίνος Σέλτσας του Δημητρίου, το 1990, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο της Φλώρινας προκειμένου να αναγνωριστεί το σωματείο τους «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού», που επιδιώκει την προαγωγή του «μακεδονικού πολιτισμού» στην περιοχή της Φλώρινας.

Την 1η Μαρτίου 1990 το Πρωτοδικείο της Φλώρινας απέρριψε το αίτημα για αναγνώριση του συλλόγου, κρίνοντας ότι «πραγματικός σκοπός του συλλόγου είναι η επιδίωξη της καλλιέργειας εντυπώσεων περί υπάρξεως Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο αντιβαίνει το εθνικό συμφέρον αυτής και εντεύθεν ευθέως στο νόμο», ενώ απορριπτική ήταν και η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης στις 6 Μαΐου 1991.

Στη συνέχεια, τα μέλη του συλλόγου κατέθεσαν αίτηση αναιρέσεως της απόφασης του Εφετείου και στις 20 Μαΐου 1994 ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση.

Σύμφωνα με το The President, η ιστοσελίδα επικοινώνησε με τον κ. Σέλτσα ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είχε προσφύγει εναντίον της Ελλάδας, όχι όμως, όπως υποστήριξε, για να αναγνωριστεί «μακεδονική» μειονότητα, αλλά «μακεδονική» γλώσσα και πολιτισμός.

Σέλτσας: Δεν είπα ότι είμαι «Εθνικός Μακεδόνας» [βίντεο]

Αντιδράσεις και σχόλια έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Σέλτσα, στη Deutsche Welle.

Ο βουλευτής δίνοντας διευκρινίσεις στον ΑΝΤ1, είπε «δεν είπα ποτέ ότι είμαι εθνικός Μακεδόνας, κι αν το είχα κάνει, δε θα είχα κανένα λόγο να το κρύψω». Πρόσθεσε δε ότι, «ως παλιός αριστερός δεν με ενδιαφέρει η εθνικότητα, είμαι διεθνιστής».

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση ο κ. Σέλτσας επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. Παραδέχτηκε μεν ότι έκανε τις δηλώσεις μιλώντας την «μακεδονική», καθώς γνωρίζει να την ομιλεί, σημείωσε ωστόσο ότι αισθάνεται Έλληνας και όχι «Μακεδόνας»

Κληθείς να απαντήσει σε ποια γλώσσα έκανε τις δηλώσεις του, στο γερμανικό Μέσο, είπε πως «η γλώσσα την οποία χρησιμοποίησα είναι η γλώσσα την οποία έλεγε σλαβική ο Παύλος Μελάς, μακεδονική η Πηνελόπη Δέλτα. Δε γνωρίζω γραφή σε αυτήν τη γλώσσα». Και πρόσθεσε ότι, «μιλούμε πάρα πολλοί αυτήν τη γλώσσα στη Φλώρινα».