ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αποστολή στον Αρη: Η NASA βλέπει αλλά δεν «ακούει» το Opportunity

Η ΝΑSA βλέπει μεν το ρομποτικό ρόβερ Opportunity, στην επιφάνεια του Αρη, αλλά εξακολουθεί να μην το «ακούει» από τις 10 Ιουνίου.

Η κάμερα υψηλής ανάλυσης δορυφόρου που βρίσκεται σε απόσταση 267 χλμ. από την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» κατάφερε να τραβήξει στις 20 Σεπτεμβρίου μια φωτογραφία της ζώνης στην οποία «κοιμάται» το ρόβερ από τον περασμένο Ιούνιο. Σε αυτή διακρίνεται ως μια μικρή, λευκή κηλίδα, στο κέντρου του κρατήρα της Κοιλάδας της Επιμονής.

Τον Ιούνιο έπληξε τον Αρη μια γιγαντιαία αμμοθύελλα. Το Opportunity διέκοψε τη λειτουργία του καθώς δεν ήταν δυνατόν να φορτιστούν τα ηλιακά πάνελ του, λόγω της σκόνης που έκρυβε το φως του ήλιου. Οι μηχανικοί της NASA ήλπιζαν ότι οι μπαταριές του θα διατηρούσαν αρκετή ενέργεια για να το «ξυπνήσουν» μόλις κόπαζε η θύελλα.

Ομως, αυτή πέρασε, αλλά η NASA εξακολουθεί να μην έχει επαφή με το Opportunity. H διαστημική υπηρεσία έχει δώσει περιθώριο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το ρόβερ. Αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία χωρίς να «μιλήσει», το ρομπότ θα κηρυχθεί και επισήμως «νεκρό».

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP