ΚΡΗΤΗ

Αποφάσισαν οριστική μετακίνηση για τη λαϊκή του Μασταμπά

«Ναι» στη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά στην προέκταση της οδού Παρασκευοπούλου αποφάσισε χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Παράλληλα αποφάσισε να  θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς των Καμινίων σε πέντε διαφορετικές προτεινόμενες θέσεις που μπορεί να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.

Η έγκριση της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά έγινε εν μέσω αντιδράσεων από τη μείζονα αντιπολίτευση, που πρότεινε στη δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την πρότασή της σε σχέση με τη μετεγκατάσταση προς την Παρασκευοπούλου και να φέρει μια νέα πρόταση στο τραπέζι η οποία θα περιλαμβάνει εναλλακτικές θέσεις μεταφοράς. Συγκεκριμένα πρότεινε να γίνει εισήγηση για κάποιες θέσεις στις οποίες θα μπορεί να μεταφέρεται κυκλικά ανά διαστήματα η λαϊκή αγορά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι κάτοικοι της Παρασκευοπούλου οι οποίοι άσκησαν ισχυρότατες πιέσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούν να δείξουν άλλη ανοχή στην παραμονή της λαϊκής αγοράς στην περιοχή τους, καθώς έχουν εξαντληθεί πλήρως τα όρια τους.

Όπως είπαν, έχουν δείξει υποδειγματική υπομονή στην πολυετή λειτουργία της λαϊκής που τους κρατά όμηρους στα σπίτια και τα καταστήματά τους. Παράλληλα τόνισαν δηκτικά ότι έχουν εισπράξει δεκάδες πολιτικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι η λαϊκή θα μετακινηθεί εδώ και μήνες, πράγμα που δεν έγινε.

Οι κάτοικοι της περιοχής τόνισαν ότι η λαϊκή δεν μπορεί να γίνεται σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους αστικών περιοχών πυκνοδομημένων, με ιδιαίτερη  περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση, από την οποία απουσιάζουν εντελώς, οι  κατάλληλες υποδομές και οι χώροι υποδοχής για μια  τέτοιας μορφής υπαίθρια δραστηριότητα.

Τελικά εγκρίθηκε η πρόταση της δημοτικής Αρχής και λίγο μετά ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος των λαϊκών αγορών κ. Γιώργος Σισαμάκης σημειώνει ότι με τη μετακίνηση αυτή αποκαθίσταται μια κατάφωρη αδικία, καθώς ειδικά στην περιοχή του Μασταμπά η λαϊκή αγορά βρίσκεται στο ίδιο σημείο εδώ και πέντε χρόνια.

Ο ίδιος τονίζει ότι εδώ βρίσκεται η πηγή του όλου προβλήματος, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα αυστηρότητα και προσοχή. Όπως εξηγεί, «δεν είναι δυνατό να στοιχειώνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο η λειτουργία της λαϊκής αγοράς και να επιβαρύνεται αφάνταστα μια περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας είναι απολύτως λογικό να διαμαρτύρονται.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι θα τηρείται με μεγάλη αυστηρότητα ο χρόνος της 12μηνης παραμονής της λαϊκής αγοράς στην περιοχή που έχει επιλεγεί και δεν θα παραβιάζεται.

Μάλιστα, πριν να συμπληρωθεί ο χρόνος, θα έχει επιλεγεί η επόμενη περιοχή μετακίνησης στην οποία η λαϊκή αγορά θα μεταφερθεί αμέσως μετά το 12μηνο. Με τον τρόπο αυτό θα μετακινούνται  οι λαϊκές αγορές και θα αλλάζουν διαδοχικά θέσεις, με στόχο να υπάρχει μια ομαλή διαδοχή και να μην αδικείται μια περιοχή σε βάρος της άλλης».

Ποιες είναι οι προτεινόμενες θέσεις για τη λαϊκή αγορά των Καμινίων

Σε δημόσια διαβούλευση τίθενται πέντε διαφορετικές προτεινόμενες θέσεις για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς των Καμινίων.

Μέσα από την πρόταση αυτή, η δημοτική Αρχή ευελπιστεί να ξεμπλοκάρει το πλαίσιο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην περιοχή, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους να τοποθετηθούν για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Οι προτεινόμενες θέσεις είναι οι εξής : Η πρώτη στην οδό Ισαύρων και Πετλέμπουρη, η δεύτερη στην οδό Ηφαίστου και Αμαζόνων, η τρίτη είναι στις οδούς Σμυρλίου- Φρέντυ Γερμανού- Πάτροκλου και Κυβέλης, η τέταρτη στην οδό Καντάνου και Θεοκρίτου και η πέμπτη στην οδό Συβρίτου Γορτύνης και Εργάνης.

patris.gr