ΕΛΛΑΔΑ

Αποφυλακίσεις 17Ν: Μετά τις αντιδράσεις ο Καλογήρου προσπαθεί να θολώσει τα νερά

Ο Μιχάλης Καλογήρου επιχειρεί να αμβλύνει τις έντονες αντιδράσεις για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, σχετικά με τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους και για τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την απόλυση των τρομοκρατών από τις φυλακές. Στη δήλωσή του, ο κ. Καλογήρου αναφέρει ότι το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς προβλέπει την αποφυλάκισή τους έπειτα από 19 χρόνια, ενώ με τον νέο Κώδικα το όριο ανεβαίνει στα 25 χρόνια.

Τι δεν λέει ο Καλογήρου
Αυτό στο οποίο δεν αναφέρεται ο κ. Καλογήρου όμως είναι οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα (105 και 110Α) που δίνουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση αύριο το πρωί και να ζητήσουν να αποφυλακιστούν με όρους τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος). Το ίδιο μπορεί να πράξει και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στις αρχές του ερχόμενου Σεπτέμβρη, αφού ο νέος Ποινικός Κώδικας, με σχεδόν φωτογραφική διάταξη, προβλέπει ότι τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν μπορούν να κάνουν αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους, αν έχουν μείνει στη φυλακή 17 χρόνια. Οι συγκεκριμένοι κρατούνται από το 2002 και έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια κάθειρξη, εκτός από τον Κουφοντίνα που παραδόθηκε αργότερα.

Στη δήλωσή του ο κ. Καλογήρου αναφέρεται και σε προεδρικό διάταγμα που εξαιρεί τους ισοβίτες από τη χρήση της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ομως, το διάταγμα έχει χαμηλότερη σημασία και ισχύ από τον νόμο και προβλέπει πως εφαρμόζεται το βραχιολάκι.

Η δήλωση του Μιχάλη Καλογήρου
«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη. Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.

Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».