ΚΟΣΜΟΣ

Απτόητος ο Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές με προκλητικές NAVTEX

Ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά διέξοδο μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη, τις πιέσεις που του ασκούν οι ΗΠΑ για τους S-400 και την οικονομία που καταρρέει – Η Άγκυρα δέσμευσε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά – Στη «γραμμή» Ερντογάν και τα τουρκικά ΜΜΕ

Πιεσμένος από τη βαριά ήττα που υπέστη στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, από την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και από μία καταρρέουσα οικονομία, ο Ταγίπ Ερντογάν αγνοεί επιδεικτικά την Αθήνα, υψώνοντας τους τόνους και προχωρώντας σε επίδειξη δύναμης. Το γεωτρύπανο «Πορθητής», το οποίο βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 4 Μαΐου, είναι πλέον γεγονός ότι έχει αρχίσει γεώτρηση, ξεπερνώντας, μάλιστα, τα 3.000 μέτρα.

Ο «Πορθητής» θα παραμείνει μέχρι και το τέλος Ιουλίου στην περιοχή, ενώ κάποιοι εκφράζουν φόβο ότι δεν αποκλείεται να σταλεί το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην περιοχή του Καστελλόριζου. Μία εξέλιξη που όλοι απεύχονται, καθώς θα ανάγκαζε την Αθήνα να απαντήσει με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό και προς το παρόν αποφεύγει να βάλει φωτιά και στο Αιγαίο, αν και κάνει ό,τι μπορεί για να ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την προκλητική έκδοση NAVTEX νότια της Κύπρου για άσκηση με πραγματικά πυρά. Η NAVTEX δεσμεύει και τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε ξένους ενεργειακούς κολοσσούς. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ομέρ Τσελίκ επαναφέρει τον Αλέξη Τσίπρα στην τάξη, ζητώντας του να σέβεται περισσότερο τον Ερντογάν! «Θα πρέπει να χρησιμοποιεί μία γλώσσα με μεγαλύτερο σεβασμό όταν μιλά για τον πρόεδρό μας και επίσης να σταματήσει τις απειλές».

Η απόφαση του Ερντογάν να τραβήξει το σκοινί αποτυπώνεται και στα τουρκικά Μέσα. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν ξεσαλώσει. Ξεκίνησαν με σχολιασμό για το πόση κακεντρέχεια και εμπάθεια έδειξαν τα ελληνικά Μέσα, καλύπτοντας τη νίκη του Ιμάμογλου και έφτασαν να απειλήσουν με επίθεση την Ελλάδα και την Κύπρο, σε περίπτωση που παρενοχλήσουν το γεωτρύπανο «Πορθητής». Απείλησαν, μάλιστα, την Κυπριακή Δημοκρατία με νέα εισβολή, λέγοντας πως «έχει ξεπεράσει τα όρια και πάλι».

Το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμα περισσότερο, ειδικά μετά τις τελευταίες ανταλλαγές απειλών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας, θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα» ειπε την Τρίτη ο Ερντογάν.

Σε απάντηση της παραπάνω τουρκικής δήλωσης, η ελληνική απάντηση ήταν ασαφής: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας “δεν λέει κάποια πράγματα”, αλλά μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης “δεν μιλά μόνος του” –όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν– αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της ΕΕ και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας».

Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, μοιάζει αποφασισμένος να συνεχίσει στην ίδια επιθετική γραμμή, αγνοώντας και τη διεθνή κοινότητα. Προχώρησε, μάλιστα, σε μία ασυνήθιστη κίνηση. Έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς της γείτονος για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για τα ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S-400 και των αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Ένα ζήτημα πάντως που απασχολεί τόσο τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και τη Λευκωσία και την Αθήνα είναι αυτό του χρόνου. Ακόμα και στην περίπτωση που η ΕΕ συναποφάσιζε σκληρά μέτρα εναντίον της Άγκυρας, ο χρόνος δεν είναι άπλετος. Η γεώτρηση του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί. Όπως και να έχει, ο Ερντογάν επιθυμεί να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι όχι μόνο στέκεται ακόμα όρθιος και κραταιός, αλλά και προχωράει στα ενεργειακά του σχέδια, χωρίς να υπολογίζει τις αντιδράσεις της Δύσης.