ΚΡΗΤΗ

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Κουδουμά για τον Όσιο Κοσμά τον Ερημίτη

Η τρίτη Κυριακή του Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτής

Η Εκκλησία της Κρήτης και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουδουμά τιμά τον αρχαιότερο γνωστό ερημίτη Άγιο της Κρήτης που «επέστρεψε» στο νησί μετά από 960 χρόνια! Πρόκειται για τον Όσιο Κοσμά τον Ερημίτη Και Ομολογητή, ο οποίος Κοιμήθηκε το έτος 658 και άφθαρτο το τίμιο λείψανό του, κλάπηκε στην Βενετία. Τον Οκτώβριο του 2018 ένα ικανό μέρος του Ιερού Λειψάνου δόθηκε από την Ρωμαιοκαθολική Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος Βενετίας στην Μονή Κουδουμά.

Η επανακομιδή τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Κοσμά του Ερημίτη στην Κρήτη αποτελεί, από πλευράς αρχαιότητας, το δεύτερο σπουδαιότερο γεγονός επιστροφής τιμίου λειψάνου στο νησί μετά και την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου Πρώτου Επισκόπου της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης. Έτσι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποφάσισε:

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 θα πραγματοποιηθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός στις 19:00 και το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο καθολικό της Ιεράς Μονής Κουδουμά (imkoudouma.gr/index.php) για την επανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Κοσμά του Ερημίτη στην Κρήτη.

Το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 20:30 το βράδυ έως την Κυριακή 19 Μαΐου στις 09:00 το πρωί θα τελεστεί στο καθολικό της Ιεράς Μονής Κουδουμά Ιερά Αγρυπνία στη μνήμη της επανακομιδής του Αγίου.

Η τρίτη Κυριακή του μηνός Μαΐου καθιερώθηκε από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης ως ημέρα εορτής της επανακομιδής των Ιερών Λειψάνων στην Ιερά Μονή Κουδουμά.

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2019:

Την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα μνήμης του Οσίου Κοσμά, θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στο αφιερωμένο σε αυτόν σπήλαιο – ναό παραπλεύρως της Ιεράς Μονής Κουδουμά.

Την Πέμπτη 5, Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 θα διοργανωθεί Επιστημονική Διημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες.

cretapost.gr