ΚΡΗΤΗ

Ασπίδα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές για το νησί

ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Μια στρατηγική συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την αντιμετώπιση μελλοντικών φυσικών καταστροφών, έχει συνάψει η Περιφέρεια Κρήτης, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό ανέφερε χθες στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, διευκρινίζοντας πως έχει ζητηθεί από τον κ. Λέκκα και το αρμόδιο τμήμα του Πολυτεχνείου, να προχωρήσουν σε σχετική μελέτη προκειμένου να υπάρξει ένας σωστός περιφερειακός σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα.

Όπως παρατήρησε παρ’ όλα αυτά, ενώ η Περιφέρεια επιχειρεί να κάνει ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατό για να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, αλλά και την κλιματική αλλαγή, αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό, αν και το κεντρικό κράτος δεν καταρτίσει ένα πλήρες εθνικό σχέδιο και δεν δώσει στις Περιφέρειες τα απαραίτητα «όπλα» για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, οι αρμοδιότητες για τα ρέματα πέρασαν στην Περιφέρεια μόλις τον Σεπτέμβριο, ενώ οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είναι τέτοιες για να προχωρήσει μια και μόνη μελέτη, ώστε μπορεί να περάσουν και μήνες, μόνο για να υλοποιηθεί το πρώτο στάδιο πριν την έναρξη ενός έργου.

Ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει συστήσει μια επιτροπή 60 ατόμων με έδρα τα Χανιά για την αποκατάσταση των πληγέντων, ενώ ήδη έχει αναλάβει την εκπόνηση των μελετών για το σύνολο των κατολισθήσεων στο Βόρειο Οδικό Άξονα.