ΕΛΛΑΔΑ

Ασπιρίνη η 13η σύνταξη -Φόρους από το πρωί ως το βράδυ πληρώνουν οι Ελληνες

Η πολυδιαφημισμένη 13η σύνταξη, που κατέληξε -ειδικά μετά τη φορολόγηση- να μοιάζει με ένα μικρό επίδομα, μάλλον ως ασπιρίνη λειτούργησε περισσότερο, αν καταγράψει κανείς την απώλεια εισοδημάτων που έχουν υποστεί χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι από το 2015 έως σήμερα.

Κόψιμο ΕΚΑΣ, αύξηση φόρων και εισφορών, ήταν η συνταγή που εφαρμόστηκε από το 2015, κορυφώθηκε τη διετία 2016 – 2017 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. H συνολική επιβάρυνση ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.

Η φοροεπιδρομή που υπέστησαν όλοι γίνεται απτή και αντιληπτή αν κάτσει κανείς και καταγράψει τους φόρους που καλείται να πληρώσει ένας πολίτης από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ο καφές που πίνει στο σπίτι πριν πάει στη δουλειά του επιβαρύνεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 με 50% παραπάνω φόρο (ως και 4 ευρώ το κιλό).

Το εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών είναι ακριβότερο κατά 17% καθώς από 1η Ιανουαρίου του 2016 η τιμή του αυξήθηκε από το 1,20 στο 1,40 ευρώ.

Η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη (4%) και στο πετρέλαιο κίνησης (24%) επιβαρύνει το μεταφορικό του κόστος. Με τους νέους φόρους που επιβλήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2017 πληρώνει από 4 (για βενζίνη) μέχρι 12 (πετρέλαιο) λεπτά παραπάνω για κάθε λίτρο καυσίμου, δηλαδή μια μέση επιβάρυνση πάνω από 100 ευρώ το χρόνο για ένα μικρομεσαίο πετρελαιοκίνητο όχημα.
Οσον αφορά τη θέρμανση, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 22%, ή 9 λεπτά περίπου το λίτρο, δηλαδή μια μέση επιβάρυνση 135 ευρώ το χρόνο για τη θέρμανση ενός μέσου νοικοκυριού στην Αττική.

Ακόμη και στην περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να μην βγει και να μείνει στο σπίτι του, οι έμμεσοι φόροι είναι πάλι εκεί να τον περιμένουν! Και αυτό λόγω του νέου τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας που επιβαρύνει από την 1.1.2017 όλους τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και internet, αλλά και του νέου φόρου στην τηλεόραση (δηλαδή στο ποδόσφαιρο, ή στην ταινία που βλέπει).

Το αλαλούμ με τον ΦΠΑ

Συνολικά, από τους 29 νέους φόρους που προστέθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα πρόσφατα μειώθηκαν μόνο δύο, ενώ σε ότι αφορά στον ΦΠΑ καταγράφηκαν αρκετά παράδοξα, όπως η διαφορετική τιμή στο ράφι, και στο καφενείο για τον καφέ και τους χυμούς.