Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Αστέρια στην άμμο» της Ρένας Ρώσση- Ζαϊρη

Θαυμάσιο και με εξαιρετική πλοκή είναι το νέο βιβλίο της Ρένας Ρώσση- Ζαϊρη με τίτλο «Αστέρια στην άμμο». Η Αλεξία ζει τα πρώτα χρόνια της ζωής της ευτυχισμένη με τους γονείς της στο μεγαλοπρεπή αρχοντικό τους στην Ύδρα. Τραγικά γεγονότα γρήγορα αλλάζουν τη ζωή του κοριτσιού , γεμίζοντας με θλίψη την παιδική ψυχή και τότε γνωρίζει τρία αγόρια, τους τρεις άντρες που αργότερα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, τον όμορφο Μάξιμο, τον ευγενικό Ίωνα και τον δυναμικό Ανδρέα.

Καθένας από τους τρεις θα διεκδικήσει την καρδιά της προσφέροντας κι ένα κομμάτι του εαυτού του. Ζει την φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, την προδοσία, τον πόνο, την μοναξιά και την απομόνωση ως που συναντά την Αγαθονίκη με τη δική της ιστορία , τα κλάματα, το μίσος, με σκοπό την εκδίκηση και αναζητώντας την αγάπη. Ένα υπέροχο βιβλίο με ίντριγκες, ανατροπές, εκπλήξεις, απανωτά γεγονότα που συνθέτουν μια εξαιρετική πλοκή με συγκλονιστικές αλήθειες, που διεισδύει στην ψυχολογία των ηρώων και του αναγνώστη, προβάλλοντας το πώς βιώνουν τα παιδιά συναισθήματα και γεγονότα με την αθωότητά τους μέσα από τον δικό τους όμορφο και αγνό κόσμο και πως αντιμετωπίζουν οι ενήλικες προβλήματα προσωπικά και οικογενειακά, ανάλογα το συναίσθημα ή το συμφέρον τους, κάνοντας αμαρτίες και λάθη που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στις παιδικές ψυχές.

Λάθη γονιών που κληρονομούν τα παιδιά, και οι πράξεις τους, ακόμα και η απουσία των πράξεών τους καθορίζουν τη ζωή τους , πως θα εξελιχθεί και πως θα διαμορφωθεί ανάλογα και το χαρακτήρα του κάθε παιδιού. Αξιόλογο βιβλίο με έναν δυνατό και αγωνιώδη πρόλογο, υπέροχες περιγραφές της αρχοντικής Ύδρας, της εξωτικής Ινδίας, της επιβλητικής Βαρκελώνης και της πανέμορφης Κύπρου αλλά και των γεγονότων και των συναισθημάτων των ηρώων, και με ολοζώντανους διαλόγους που τρέχουν την εξέλιξη της υπόθεσης.

Και μια ιδιαίτερη παράγραφος:

«Ένα κερί είναι τελικά η ζωή μας. Ανάβει κι ανασαίνει με την πρώτη μας πνοή. Τα πρόσωπα, τα γεγονότα, οι αλήθειες μας ζωντανεύουν τη φλόγα του. Θεριεύει το φως του με την αγάπη. Φουντώνει ακόμα περισσότερο παλεύοντας για τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα όνειρά μας. Μυστικά και ψέματα, κακίες, εγωισμοί, πράξεις σκοτεινές παλεύουν να νικήσουν τη φλόγα του. Άλλοτε το καταφέρνουν, άλλοτε όχι. Λιγοστεύει η παραφίνη του κάθε δευτερόλεπτο. Μέχρι που στερεύει, λιώνει, σβήνει το φως του. Κι η ανάσα μας μαζί. Όλα όσα βιώνουμε ανάμεσα στο άναμμα και το σβήσιμο ενός κεριού που λιώνει είναι. Όσα εκπληρώθηκαν κι όσα δεν θα εκπληρωθούν».