ΚΡΗΤΗ

Αυξημένες οι εστίες κουνουπιών στο Ηράκλειο

“Όλοι μας πρέπει να προσέχουμε την αυλή μας. Φέτος, όπως είπε, είχαμε καινούργιες εστίες λόγω των όψιμων βροχοπτώσεων”, επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου

Το πρόγραμμα της καταπολέμησης κουνουπιών εξελίσσεται εξαιρετικά ικανοποιητικά, όπως τόνισε  σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια θαυμάσια συνεργασία.

“Όλοι μας πρέπει να προσέχουμε την αυλή μας. Φέτος, όπως είπε, είχαμε καινούργιες εστίες λόγω των όψιμων βροχοπτώσεων”, επισήμανε.

Ο κ. Κουκιαδακης παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες εστίες. Οι μεγάλες εστίες κουνουπιών είναι σταθερές, ενώ οι μικροεστίες μπορεί να είναι παντού.

Γι’ αυτό “όλοι πρέπει να προσέχουμε την αυλή μας, τη βρύση μας, το φρεάτιο μας”, τόνισε και απέδωσε μεγάλο μέρος του προβλήματος που παρουσιάζεται στις γειτονιές της πόλης, στα μη καθαρισμένα φρεάτια, αλλά και σε ζώα που μετατρέπουν αστικές περιοχές σε… κτηνοτροφικές!

“Δεν μπορεί κανένα πρόγραμμα να καλύψει τις δικές μας μικροεστίες που δημιουργούν τα προβλήματα”, υποστήριξε.

“Εμείς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό” πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι “έχουμε εξασφαλίσει μια συνέχεια στο πρόγραμμα και για τα επόμενα χρόνια με πολλαπλάσια χρηματοδότηση. Δεν αρκεί όμως αυτό. Χρειάζεται και η συνδρομή του κοινού.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καμπανης, προϊστάμενος διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης σημείωσε ότι: “Η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκπονήσει ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για την επόμενη διετία-τριετία, το οποίο κυρίως θα λαμβάνει μέτρα σε περίπτωση που παρουσιαστούν κρούσματα που μεταδίδονται στον άνθρωπο από τα κουνούπια”.

Ο κ. Καμπάνης εξήρε τη συνεργασία που υπαρχει με το ΙΤΕ και το διεθνώς αναγνωρισμένο τμήμα της Μοριακής Εντομολογίας. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο της πρόληψης των μεταδιδόμενων νοσημάτων από τα κουνούπια.

Για το πρόγραμμα, ο κ. Καμπάνης επισήμανε ότι εκτελείται κανονικότητα. Το πρώτο πράγμα που κάναμε, ήταν να καταγράψουμε τις εστίες. Καταγράψαμε λοιπόν 3.500 εστίες στην Κρήτη, οι οποίες ψεκάζονται από 7 έως 14 ημέρες”.

Στη συνέχεια, κατόπιν τηλεφωνημάτων κατεγράφησαν κι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα άλλες 100.

Το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιάζεται στις εστίες που υπάρχουν μέσα στα σπίτια και οφείλεται στο στάσιμο νερό.

“Στα 100 τηλεφωνήματα που δεχόμαστε”, είπε ο κ. Καμπάνης “έχουμε βρει ότι το 85% ήταν από εστίες μέσα στα σπίτια: Από κουβάδες, γλαστράκια και ο,τιδήποτε μπορεί να συγκρατήσει στάσιμο νερο”.

Ένα 10% ήταν από φρεάτια που υπάρχουν σε γειτονιές κι ένα 5% ήταν από μια εστία που δεν είχε καταγραφεί.

“Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κοινού. Να μας ενημερώνει πάντα και εμείς να επεμβαίνουμε άμεσα, μέσα σε 24 ώρες”, είπε ο κ. Καμπάνης