ΚΡΗΤΗ

Αφιλόξενες οι παραλίες της Κρήτης για την “καρέτα – καρέτα”

Τη συνδρομή των υπηρεσιών ώστε ο αρχαιότερος… επισκέπτης της Κρήτης η χελώνα “καρέτα-καρέτα” να συνεχίσει να έρχεται στις παραλίες και στα νερά του νησιού ζητάει ο σύλλογος “Αρχέλων”. Για το σκοπό αυτό πραγματοποίησε χθες συνάντηση με υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων, Δήμων και του Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς.

Στη συνάντηση τονίσθηκαν μια σειρά από προβλήματα που προκύπτουν από τη μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ειδικά σε ότι αφορά την “καρέτα-καρέτα”.

Καρέκλες θαλάσσης στις παραλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, beach party, θόρυβος-μουσική, πολλά φώτα σε ακτές ωοτοκίας, αυτοκίνητα πάνω σε αμμουδιές αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για τις χελώνες. Χαρακτηριστικά υπολογίζεται ότι σε σύγκριση με το 2004 οι αριθμοί των χελωνών έχουν περιοριστεί στην Κρήτη κατά 42%.

«Θέλουμε να αναχαιτίσουμε αυτήν την πτωτική τάση και αν είναι δυνατόν να την αντιστρέψουμε» επισήμανε η κ. Παναγιώτα Θεοδώρου Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας και Διατήρησης του συλλόγου “Αρχέλων”

Η κ. Θεοδώρου ειδικά σε ότι αφορά τα Χανιά τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια, από το 2015 και μετά με αυτοψίες, ελέγχους και σε κάποιες περιπτώσεις με πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. αλλά και με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών που πια συνειδητοποιούν ότι η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων είναι στις συμβατικές τους υποχρεώσεις πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι οι επιχειρηματίες συνεργάζονται και κάνουν καλές προσπάθειες. Πολύ θετικό επίσης το γεγονός ότι προχωρούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για όλη τη χώρα, ένα έργο που χρειάζονταν να γίνουν εδώ και χρόνια και αποτελεί μεγάλη κατάκτηση και πρόοδο ».

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Παξινός, υπεύθυνος του συλλόγου “Αρχέλων” στην Κρήτη τόνισε στους υπαλλήλους των υπηρεσιών την ανάγκη να τηρηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προτείνει διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και ανέφερε μια σειρά από θετικά παραδείγματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι υπάλληλοι διατύπωσαν μια σειρά από ερωτήματα και τοποθετήσεις. Ανάμεσα τους και η επισήμανση ότι πολλές φορές η απειλή προστίμου δεν αποτελεί φόβητρο για ένα επιχειρηματία προκειμένου να ακολουθήσει καλές πρακτικές.

haniotika-nea.gr