ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση των προσφυγικών ροών στη Λέσβο

Ξεπέρασαν πλέον τις δυνατότητες του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας οι προσφυγικές ροές στη Λέσβο.

Εκτός από τις σημερινές αφίξεις, συνολικά στο νησί βρίσκονται 11.063 άνθρωποι (ΚΥΤ, Καρά Τεπέ, ΠΙΚΠΑ, διαμερίσματα) από τους οποίους οι 4.000 θα μπορούσαν να φύγουν από το νησί αφού πρόκειται για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με τις οικογένειες τους.

Η πρόσφατη μετακίνηση 175 προσφύγων, η πρώτη εδώ και δύο μήνες, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα  από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά, με προορισμό 13 διαφορετικές δομές στην ενδοχώρα, δείχνει ότι δεν έχουν γίνει ενέργειες δημιουργίας νέων θέσεων, για να ανακουφιστούν τα νησιά.

Και αυτή είναι η μόνη δυνατή λύση, αφού ούτε έλεγχος συνόρων μπορεί να γένει παρά τα μηνύματα που απηύθυνε από τη Μυτιλήνη πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, αλλά ούτε μετακινήσεις στην Τουρκία μπορούν να γίνουν επί του παρόντος.

Πολλά από τα περιστατικά που φτάνουν είναι βαριές ιατρικές περιπτώσεις και η κατάσταση επιβαρύνεται στον υγειονομικό τομέα αφού στο ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται  μόνο δύο γιατροί, έληξε η σύμβαση των 9 νοσηλευτών που έκαναν και τη διοικητική δουλειά για την αναγνώριση της ευαλωτότητας.